Index Vakbarát Hírportál

Nem túl biztató, amit az IMF-vezér mondott

2023. június 5., hétfő 15:55 | aznap frissítve

A Nemzetközi Valutaalap vezetője, Kristalina Georgieva szerint kivételesen bizonytalan gazdasági környezetben vagyunk, ezért nagyon kell figyelni a trendekre, kiemelten fontossá vált a gazdaság alkalmazkodó képessége. Mindeközben az amerikai jegybank hiteltanácsadói újabb problémákra számítanak.

Az IMF (Nemzetközi Valutaalap) vezérigazgatója, Kristalina Georgieva szerint nem tapasztalható jelentős lassulás a hitelezésben, és a Fed több mindent is tehetne a jelenlegi helyzetben. Az IMF úgy látja, hogy az amerikai jegybankot semmi sem készteti a kamatemelési ciklus megváltoztatására, mert nem tapasztalják a hitelezés visszavágását a bankok részéről.

Még nem látunk jelentős lassulást a hitelezésben, illetve nem olyan mértékben, ami a Fed visszalépéséhez kell, hogy vezessen

– mondta Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója a CNBC–nek.

Az amerikai jegybank egy májusi banki jelentésben arra figyelmeztetett, hogy a hitelezők aggódnak a további feltételek miatt, mert az amerikai középméretű pénzintézetek problémáinak köszönhetően a bankok szigorították a háztartások és a vállalkozások hitelezési standardjait.

Kivételesen bizonytalan a helyzet

A Fed hiteltanácsadói hozzátették, hogy további problémákra számítanak a következő egy évben, a csökkentett növekedési előrejelzések, valamint a betétkiáramlással és a kockázattűrés csökkenésével kapcsolatos aggodalmak miatt.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy kivételesen bizonytalan környezetben vagyunk. Ezért figyeljünk a trendekre, és legyünk mozgékonyak, alkalmazkodjunk – ha a trendek megváltoznak

– mondta az IMF vezetője. A Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza, Pierre-Olivier Gourinchas áprilisban arról beszélt, hogy a bankok most bizonytalan helyzetben vannak, ami kockázatot jelent az IMF idei évre vonatkozó, 2,8 százalékos globális növekedési előrejelzésére.

Rovatok