Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli dolgokat lehet most látni a kormány pénztárcájában

2023. június 8., csütörtök 11:12

Háborús időkben a kormány elsődleges célja a családok és a munkahelyek védelme, valamint a nyugdíjak értékének megőrzése, a költségvetés maradéktalanul biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, miközben a kormány tovább javítja az egyensúlyi mutatókat – tájékoztatott erről a Pénzügyminisztérium, majd hozzáteszik, hogy a május havi hiány az elmúlt hét év legalacsonyabb májusi deficitje.

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2752,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 56,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 67,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Májusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 53,6 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya.

Az év első felében, ismert folyamatok és egyszeri kiadások miatt alakult magasabban a hiány, gyorsabb volt annak felfutása. Az év első öt hónapjában a lakástámogatásokra fordított kiadások összege 320,3 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 95,7 milliárd forinttal teljesült magasabban.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az eltérés fő oka az otthonfelújítási támogatás esetében a tavalyról áthúzódó kifizetés, melyet a Magyar Államkincstár folyamatos feldolgozás mellett folyósít.

Az egyedi és normatív kiadásokon belül a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben május végéig 894,6 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia, valamint a földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációjára. Magasabban teljesültek az első öt hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva a babaváró támogatások:

erre a célra 26,2 milliárd forinttal, míg a diákhitel-konstrukciók támogatására 4,6 milliárd forinttal fordítottak többet.

Mindezek mellett meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 2567,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 933,0 milliárd forintot fordítottunk május végéig.

Múlt hónapban dadogtak a számok

Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2709,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2671,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 77,4 milliárd forintos hiányt mutattak. A központi alrendszer április végi 11 375,4 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 1550,8 milliárd forinttal, 15,8 százalékkal emelkedtek.

Az április végi 14 085,1 milliárd forint összegű kiadások 1625,0 milliárd forinttal, 13,0 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

Varga Mihály az előzetes tervnek megfelelően május végén benyújtotta az Országgyűlésnek a 2024. évi költségvetést, ezt megelőzően egy Kormányinfó keretében ismertette a részleteket. A kormány 4 százalékos növekedéssel, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal, 66,7 százalékos államadóssággal, valamint 6 százalék körüli éves inflációval számol.

A kormány által védelmi költségvetésnek becézett tervezetben 1300 milliárd forint jut honvédelemre, és további 1360 milliárd forint lesz a rezsivédelmi alap összege. Bod Péter Ákos közgazdász a lapunknak úgy értékelte a tervezetet: „csak remény a 4 százalékos GDP-növekedés. Ilyen bővülési ütemet a magyar gazdaság tartósan csak roppant kellemes külső konjunktúra idején, bőséges EU-transzferek mellett tudott elérni.”

(Borítókép: A Magyar Államkincstár épülete. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok