Index Vakbarát Hírportál

Tőzsdére készül a kriptobányászatot forradalmasító magyar cég

2023. június 9., péntek 11:13

Nagyot lépett az utóbbi évek legsikeresebb energetikai magyar startupvállalkozása, kombinálta a legmodernebb technológiát az energiatudatossággal. Az Enerhash Technologies Zrt. tavalyi árbevétele meghaladta az 510 millió forintot, következő lépésként pedig már a tőzsdére készülnek.

Az Enerhash Technologies Zrt. eddig közel 3 milliárd forint befektetést kapott, és két év alatt több mint 1000 szervert telepített világszerte.

A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyag-kibocsátás nélkül.

A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén. 

Budapesten jelentette be befektetői és potenciális partnerei előtt az Enerhash Technologies Zrt., hogy megkezdte a cég felkészítését a BÉT XTEND tőzsdei bevezetésére. A 2021-ben létrehozott társaság mindössze 2 év alatt jutott el eddig a mérföldkőig, ami már önmagában is ritkaságszámba megy, és a cég magabiztossága korántsem alaptalan.

A társaság globálisan terjeszkedik, Új-Zélandon a napokban kezdték meg működésüket, eddig több mint 1000 szervert és kapcsolódó infrastruktúrát telepítettek, 2023-ban a duplázás a cél. Az Enerhash Technologies számára így ideális indulóterep a BÉT multilaterális kereskedési platformja, mely funkcionálisan ugyanazt nyújtja a kibocsátók és a befektetők számára, mint a hagyományos tőzsdék.

Enerhash: globális kihívásra magyar megoldás

Napjaink központi kihívása lett az energiaválság, amely világszerte foglalkoztatja nemcsak a politikai szférát, de a gazdasági szereplőket és a különböző erőművek üzemeltetőit is. Ezzel párhuzamosan a megújuló források egyre nagyobb szerepet kapnak az energiamixben, viszont számos további kérdést is felvetnek, hiszen meglehetősen volatilis és kiszámíthatatlan a termelésük– vagyis ha nem fúj a szél vagy süt a nap, akkor energiahiány jelentkezik, máskor viszont a többlettermelés jelent problémát.

A magyar Enerhash Technologies infrastruktúra-fejlesztésekkel és adatközpont-beruházásokkal képes optimalizálni az energiaellátást, kiegyensúlyozni a megújuló erőművek kapacitásait, illetve értékesen hasznosítani a keletkező tartalékokat. Ennek egyik mintapéldája lett a cég nagyszabású svédországi projektje.

Az ország északi régiójában jellemzően alacsony a népsűrűség, ennek megfelelően alakul az áramfogyasztás is, így jelentős többletkapacitás keletkezik. Az érintett svéd állami energetikai nagyvállalattal együttműködve egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot telepítettünk ide, ami minden oldalról optimalizálja az energiagazdálkodást: kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújtunk az áramhálózaton, a vízerőművek pedig ellátják az adatközpontot árammal, amit számítási kapacitássá alakítva hasznosítunk – például kriptobányászatra

– mondta az észak-svédországi beruházásról Jogg Dániel, az Enerhash társalapítója. Hangsúlyozta, hogy ez nem csupán profitoldalról óriási dolog, de egy teljes mértékben fenntartható és környezettudatos megoldás is.

Jó idők jönnek a Bitcoinra

Mindez egyben jelentős innováció a kriptobányászat számára is, amellyel kapcsolatban éppen az az egyik vezető ellenérv, hogy a hatalmas számítási kapacitások „etetéséhez” jelentős energiaráfordításra van szükség.

A Bitcoin piac egyébként is felfutóban van, a kriptovaluta jegyzése március végéig közel 70 százalékot emelkedett, egyes szakértők szerint pedig akár a 100 ezer dolláros árfolyamszintet is elérheti idén.

A világ számos pontján elszaladt az infláció, bizonytalan a gazdasági helyzet, és több aggasztó jel is érkezett az elmúlt időszakban a bankszektorból, nem csoda, hogy az egyre bővülő felhasználási lehetőségeket kínáló decentralizált rendszer felé fordulnak az emberek. 

A bitcoinbányászatra specializálódott Enerhash Technologies Zrt.-t az Enerhash Group részeként hoztuk létre 2021-ben, mellyel az volt a célunk, hogy minél több adatközpont telepítésével honosítsuk meg ezt a környezettudatos üzleti modellt. Ebben érhető tetten a vállalat jövőképe: fenntartható alternatívává szeretnénk tenni a kriptobányászatot, miközben fontos missziónknak tekintjük a megújuló energiaforrásokra való globális átállás támogatását és gyorsítását 

– mondja Jogg Balázs, a techcég másik társalapítója. Kiemelte: „a részvényeinket vásárlók nem kockázatitőke-befektetésben vesznek majd részt, hanem közvetlenül a 100 százalékban zöld bitcoinpiacba szállnak be, melyhez mi biztosítjuk a know-how-t és a teljes infrastruktúrát”.

(Borítókép: Edward Smith / Getty Images)

Rovatok