Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat lépett a forint, itt az új rekord

2023. június 9., péntek 18:05

A magyar fizetőeszköz szűk sávban mozgott a héten, nem tudott tartósan elszabadulni a 370-es euró–forint árfolyamszint vonzásából. Péntek délután azonban megacélosodott a magyar fizetőeszköz, és az egyéves rekordszintre mászott.

Az euróval szembeni forintárfolyam igen szűk sávban mozgott a héten, a 368,2–370,5-es szintek között. Péntek reggel 9 óra táján 368,6 körül mozgott a forint az euróval szemben, az egész piac azt figyelte, vajon átlépi-e a forint a 367,7-nél húzódó egyéves rekordszintet. Délután megacélosodott a magyar fizetőeszköz, és 17 óra 40 percre végre becsúszott az éves rekordszint alá. 

Biztató adatok húzzák a forintot

A magyar fizetőeszköz erősödésében a legfontosabb a csütörtökön megjelenő, májusi inflációs adatsor volt, amelyből kiderült, hogy 21,5 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison, a maginfláció pedig 22,8 százalékos volt – mutatott rá lapunknak Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

Számos pozitívumot lehet kiolvasni az adatokból. havi bázison megtorpant az élelmiszerek drágulása, a háztartási energia – a fogyasztás csökkenése miatt – 3 százalékkal csökkent.

– állapította meg az Indexnek a szakértő. Hozzátette: a szolgáltatások ára továbbra is emelkedik, itt 0,9 százalékos drágulást mértek áprilishoz viszonyítva.

Egyre jobb képet mutat a hazai külső egyensúly és a folyó fizetési mérleg egyenlege, ami a forintárfolyam és az infláció letörésében is segít. A termék-külkereskedelmi egyenleg 836 millió euróval javult – állapította meg Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Idén áprilisban az export euróban számított értéke 3,4 százalékkal nőtt, míg az importé 4,0 százalékkal csökkent. Ezzel már a harmadik egymást követő hónapban is többletes lett a magyar külkereskedelmi mérleg, ami fordulatként értékelhető a korábbi, jelentős hiányt mutató időszak után.

Az ipar kedvezőtlen teljesítménye ellenére is sikerült az exportnak növekedni az import mérséklődése mellett. Ebben a volumenek változása mellett szerepe lehetett a cserearány javulásának is

– értékelte az adatot Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy bár harmadik hónapja javult a külkereskedelmi mérleg, az áprilisi adat – a 308 millió eurós termék-külkereskedelmi többlet – elmaradást jelent az előző két hónap növekedési szintjétől.

Rovatok