Index Vakbarát Hírportál

Megállíthatatlan növekedés zajlik a napelemeknél

2023. június 10., szombat 14:47

Megállíthatatlan növekedés zajlik a magyarországi napenergia-termelésben. Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült, a nyár kezdetére az 50 kilowatt feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot – derült ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombati közleményéből.

A közleményben emlékeztettek, hogy az első ipari méretű naperőmű az előző évtized elején csatlakozott a közcélú hálózathoz, ekkor még mindössze 0,4 megawatt (MW) volt az összes beépített kapacitás.

A 2022-es év rekordévnek bizonyult a napenergia magyarországi térnyerésében– világítottak rá. A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret – tették hozzá.

Több mint százezer lakás tetejét díszíti

Idén május végéig már 840 megawatt feletti mértékben nőtt a napenergiát hasznosító létesítmények összes kapacitása. A bővüléshez csaknem fél gigawattal járultak hozzá az ipari naperőművek, köztük Magyarország legnagyobb egybefüggő napelemparkja, a közelmúltban átadott mezőcsáti – írták a közleményben.

Emlékeztettek arra is, hogy a 2022-es népszámlálás adataiból kiderült:

Idehaza mintegy 179 ezer lakást szereltek fel napelemmel.

A háztartási méretű kiserőművek túlnyomó hányadát tehát családok üzemeltetik, de egy részük intézmények, vállalkozások energiaigényének részleges kiszolgálását segíti – részletezték.

A stratégiai előrejelzés szerint a 2030-ra várt, 6 ezer megawattos összes beépített teljesítmény már akár jövőre rendelkezésre állhat a megújuló forrásból

– idézett a közleményből az MTI. A következő évtized elejére pedig a korábbi célt kétszeresen felülmúló tiszta kapacitás szolgálhatja a biztonságos áramellátást, csökkentheti az energiaszektor környezetterhelését – írta a szaktárca közleményében.

Rovatok