Index Vakbarát Hírportál

Kemény kérés a kamarától: a kormány nyúljon bele a fix áras rezsiszerződésekbe

2023. június 12., hétfő 20:48

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a magyar kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását – tájékoztatott a kamara.

A közleményük szerint a területi kamarák által összegyűjtött számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata. A kkv-k nagy része a jelenlegi piaci árhoz képest viszonylag magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly ősszel, és kényszerült bele a fix áras szerződéskötésbe tevékenységük folytatása érdekében. A kkv-k a kedvezőtlen feltételű szerződéssel járó megemelkedett költséget – alacsony teherbírása okán – hosszú távon nem tudja elviselni.

60 ezer vállalkozás sorsa a tét

A kamara szerint a fix áras szerződések előnyös lehetőséget nyújtottak, az energiaellátás biztosítására kiszámítható költségeket nyújtva a vállalkozásoknak a szerződéskötés évében adódott negatív külső körülmények enyhítésére, ám az elmúlt időszakban bekövetkezett piaci változások és a nemzetközi árak csökkenése miatt a jelenlegi helyzet nagyságrendileg hozzávetőlegesen 60 ezer vállalkozást érinthet, ennek mintegy harmada az, aki rendkívül magas áron szerződött le tavaly év végén.

Az MKIK a közleményében kitér arra is: azt javasolja, a kormányzat tekintse át a jelenleg érvényben lévő fix áras energiaszerződéseket, ugyanis, ahol átlagosan 265 euró/megawattóra árat tapasztal a szektor – ami a jelenlegi tőzsdei áraknál érdemben magasabb –, ott érdemi beavatkozás szükséges.

A jelenlegi árkülönbözet megköveteli az olyan módosítást, amely lehetővé teszi az előző szerződés kedvezőtlenné vált feltételeinek korrigálását. A kkv-k bürokratikus terheinek csökkentése érdekében azt szorgalmazzák, hogy a szerződésmódosítás automatikus legyen, és a vállalkozásoknak ne legyen vele teendőjük – zárják közleményük.

Rovatok