Index Vakbarát Hírportál

A lóverseny még a szervezőknek is több pénzt visz, mint hoz

2023. június 12., hétfő 09:21

Kincsem, Imperiál és Overdose hazájában sincs garancia arra, hogy profitábilis vállalkozás legyen a lóversenyfogadás: az elmúlt év növekvő árbevételt hozott a szervező cégnek, a korábbi nyereség azonban elpárolgott, immár veszteséges a társaság. Emögött elsősorban az elmaradt támogatás áll.

A társaság tárgyévi gazdálkodása veszteséges volt, ami a saját tőke csökkenését eredményezte – olvasható a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. éves beszámolójának kiegészítő mellékletében. Mert bár az értékesítés nettó árbevétele tavaly mérsékelten, 3,82 milliárd forintról 4,08 milliárdra nőtt, az adózott eredmény soron kiderült, hogy momentán mégsem ez az évszázad bulija: az egy esztendővel korábbi 161 millió forintos nyereség a múlt évre 83 milliós veszteségbe csapott át.

A társaság által is hivatkozott saját tőke 911 millió forintról 828 millióra mérséklődött, hosszú lejáratú kötelezettsége ugyanakkor a vállalkozásnak továbbra sem volt.

A cég idén kereken három évtizede, 1993-ban kezdte meg tevékenységét: fő tevékenysége a szerencsejáték, fogadás tevékenységi körébe sorolt lóversenyfogadás szervezése. A társaság azonban bukmékeri rendszerű fogadásokat nem kínál az étlapon, kizárólag totalizatőr rendszerűeket. Az állami hátterű vállalat tulajdonosi joggyakorlója az MNV Zrt.

Kéz a kézben a Kincsemmel

A Pécsi István ügyvezető által irányított céghez szorosan kötődik a magyar lóversenyvertikum másik állami szereplője, a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. Fő tevékenysége a magyarországi galopp és ügető lóversenyek, továbbá agárversenyek szervezése és rendezése, valamint a saját követelés- és vagyonkezelési feladatok ellátása. A Kincsem Nemzeti Kft. szintén 100 százalékos állami tulajdonban van, tulajdonosi joggyakorlója a Honvédelmi Minisztérium.

A Kincsem árbevétele lényegében stagnált tavaly, az előző évi 25,07 milliárd forintról 25,32 milliárdra emelkedett, miközben nyereségessé vált. Látványos eredmény, hogy eltűnt a 715 milliós veszteség, a helyébe 436 milliós plusz lépett. A két társaság olyannyira szorosan kötődik egymáshoz, hogy a vizsgált időszakban mindkettőnek a már említett Pécsi István volt az ügyvezetője.

Elmaradt a támogatás

Visszatérve a  a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft.-re, a jövedelmezőség változására is fény derül a beszámolóból. Megállapították, hogy a tárgyévben realizált adózott eredmény több mint 245 millió forintos csökkenést mutat a bázisidőszakhoz képest. A bő 83 millió forintos veszteség legfőbb oka az egyéb bevételek mintegy 367 milliós csökkenése, vagyis a támogatás elmaradása, illetve az igénybe vett szolgáltatások értékének növekedése, amit nem tudott ellensúlyozni az értékesítés árbevételének növekedése sem. Aki vett már részt jó hangulatú nagyrendezvényen a Kincsem Parkban, az nem véletlenül furcsállja ezt, igaz, az év 365 napból áll.

A fogadási forgalom a tárgyévben 7 százalékkal nőtt a háborús veszélyhelyzet és az inflációs hatások ellenére is.

Az online csatornára történő átterelődés némileg tovább erősödött. A számok nyelvén ez úgy fest, hogy az árbevétel döntő hányadát a külföldi közös totalizatőr forgalom adja, ebből a hagyományos, offline csatorna bevétele 3,01 milliárd forintról 3,05 milliárdra nőtt, miközben az online szegmensben ugyanez a kategória 377 millió forintról 458 millióra bővült. Százalékosan az agárversenyek fogadási bevétele hízott a legnagyobb mértékben: online 60, offline pedig 40 százalékos a növekedés. Ezzel együtt van még bőven tere a virtuális csatornának a nagyobb szelet kihasítására: a galoppfogadásoknál például némi elmaradást látni online-ban a bázishoz képest.

Váltás a Kincsem Park élén

A Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója június 1-től Szotyori Nagy Ádám, míg a fogadásszervezést továbbra is Pécsi István irányítja - hívta fel lapunk figyelmét a cikk megjelenését követően Krebs András, a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovasstratégia Kft. marketing, PR, tulajdonos menedzsment osztályvezetője.

(Borítókép: Lovakat állítanak be rajthelyeikre a budapesti Kincsem Parkban 2019. március 31-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok