Index Vakbarát Hírportál

A kormány tovább mélyítené a kapcsolatot Dél-Koreával

2023. június 12., hétfő 16:06

Négy dél-koreai cég vezetőjével egyeztetett Nagy Márton – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta hétfőn Sundong Csangot, az Ecopro Global Hungary elnökét, Daniel Sont, a Samsung Electronics Hungary elnökét, Hang-ki Moont, az SK On Hungary ügyvezető igazgatóját, valamint Hijun Jungot, a Samsung SDI Hungary alelnökét – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Új kitörési pont

A tárca közleményében úgy fogalmazott, hogy a miniszter a kiemelte, Dél-Korea Ázsia negyedik és a világ tizedik legnagyobb gazdasága, miközben a Keleti Nyitás országai közül a legnagyobb tőkebefektetőként van jelen Magyarországon.

Magyarország fontos kereskedelmi partnere a Koreai Köztársaságnak mind az export, mind az import tekintetében. A Koreai Köztársaság tavaly Magyarország 13. legnagyobb kereskedelmi partnere volt. Nagy Márton megállapította, hogy Magyarország már most is fontos regionális hídfőállása a dél-koreai befektetéseknek, és egyre több cég mutat érdeklődést hazánk iránt: a külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 6,8 milliárd dollárt tett ki, tavaly Dél-Korea lett a legnagyobb befektető ország hazánkban, mintegy 1100 milliárd forint értékben.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy 260 dél-koreai hátterű vállalat 20 ezer embernek ad munkát Magyarországon. A dél-koreai vállalatok vezető szerepet játszanak továbbá az elektromos autóiparban a világpiacon, s ők diktálják a tempót az elektromos akkumulátorok gyártásában, így a felek a megbeszélésen áttekintették a hazai iparpolitika fő irányvonalait, kiemelt figyelmet fordítva az elektronikai ágazatra és az akkumulátor gyártás területeire.

A miniszter az akkumulátorgyártás területén számít a dél-koreai cégekre.

Az ágazat a magyar gazdaság új kitörési pontjaként a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat az ágazatba, így Magyarország a világ 4. legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

Ezzel 20 ezer új munkahely jöhet létre, gyártási kapacitásunk elérheti a 250 gigawattórat, amivel az európai szükséglet 35 százalékát leszünk képesek kiszolgálni. Nagy Márton szerint a mostani makrogazdasági környezetben különösen nagy szükség van olyan fontos kereskedelmi partnerekkel való együttműködésre, mint amilyenek a hazánkban működő dél-koreai hátterű vállalkozások. A felek egyetértettek abban, hogy keresni kell az együttműködés további lehetséges útjait, így az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is – zárja a tárca a közleményt.

Rovatok