Index Vakbarát Hírportál

Nagyot drágulhat a magyarok egyik kedvenc terméke

2023. június 13., kedd 10:13

A csokoládé szerelmeseinek keserű pirulát kell lenyelniük – kedvenc édességük ára a megemelkedett kakaóárak miatt a közeljövőben várhatóan tovább emelkedik.

A csokoládé ára az elmúlt évben 14 százalékkal emelkedett – derül ki a NielsenIQ piackutató adataiból. A piaci elemzők szerint az árak tovább emelkedhetnek, mivel a kakaó iránt – amely a közkedvelt nyalánkság fontos alkotóeleme – most nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

„A kakaópiacon figyelemre méltó árnövekedést tapasztaltunk. A kakaó vésztartalékai várhatóan szokatlanul alacsony szintre csökkennek” – mondta a CNBC-nek küldött e-mailben Sergey Chetvertakov, az S&P Global Commodity Insights vezető kutatási elemzője az NBC News szerint.

A kakaó ára pénteken 2016. május 5. óta a legmagasabbra, tonnánként 3160 dollárra emelkedett.

Chetvertakov hozzátette, hogy az El Niño időjárási jelenség miatt az előrejelzések szerint az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat Nyugat-Afrikában, ahol nagyon sok kakaót termesztenek. Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének több mint 60 százalékát, emlékeztet az amerikai kiadvány.

A fogyasztókra háríthatják a megemelkedett termelési költségeket

Chetvertakov azt jósolja, hogy a kakaópiacot a következő szezonban újabb hiány sújthatja. Ez pedig azt jelenti, hogy a kakaó határidős jegyzései tovább emelkedhetnek, és becslése szerint akár 3600 dollárra is nőhetnek tonnánként.

„Úgy vélem, hogy a fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb csokoládéárakra, mivel a csokoládétermelők kénytelenek a magasabb termelési költségeket a fogyasztókra hárítani” – jegyezte meg a szakértő.

„Mivel a csokoládé elsősorban kakaóvajból áll, és némi kakaólikőrt is tartalmaz az étcsokoládé, vagy a tej, a vaj ára tükrözi a legközvetlenebbül, hogyan mozognak majd a csokoládéárak” – vette át a szót Andrew Moriarty, a Mintec árucikkekkel foglalkozó igazgatója.

Hozzátette, hogy a kakaófogyasztás „rekordmagasság közelében van Európában”. A régió a világ legnagyobb importőre a kakaónak, mutatott rá.

Egyelőre nem világos, hogy a folyamat hogyan érinti a magyar vásárlókat, de szinte biztosra vehető, hogy idővel a hazai boltokban is drágul majd a csokoládé.

Rovatok