Index Vakbarát Hírportál

Ma Amerika fújja a passzátszelet, vitorláját feszíti a forint

2023. június 14., szerda 09:49

A keddi kedvező inflációs adatok után az amerikai jegybank 15 hónap után szünetet tarthat a kamatemelési ciklusban – állapították meg lapunknak makrogazdasági szakértők. Az amerikai központi bank kommunikációja fontos a dollárra nézve, amely valószínűleg a forint mozgására is kihat, akár tovább erősödhet a magyar fizetőeszköz. A szakértőktől azt is megtudtuk, miért gyengülhetett az elmúlt napokban a magyar deviza.

Szűk sávban mozgott a magyar fizetőeszköz a múlt héten, nem tudott tartósan elszabadulni a 370-es euró-forint árfolyamszint közeléből. Péntek délután azonban nagyot hajrázott a magyar deviza, és elérte az egyéves rekordszintet, 367,7 alá kúszott. Ezen a héten azonban távolabb került az egyéves rekordszinttől a forint, 370 fölé került az euróval és 343 fölé a dollárral szemben. Szerda reggel 8 óra magasságában 370 forint 26 fillért ért egy euró, amely nem számottevő gyengülés, főleg a piaci hangulatingadozásnak tudható be – állapították meg az Indexnek nyilatkozó szakértők.

Biden elnöki székét is megrengeti az infláció

Ezen a héten jelent meg a németországi és az amerikai inflációs adat, amely némiképp hathatott a magyar deviza árfolyamára is, azonban látványos mozgást nem láttunk. Szerda este viszont kamatdöntő ülést tart az amerikai jegybank (Fed), amely nagyobb hatást fejthet ki a devizapiacra.

Az elemzők a publikált 4,0 százalékos inflációnál minimálisan magasabb 4,1 százalékos áremelkedési ütemre számítottak májusban, vagyis az adat kismértékű pozitív meglepetést jelentett, de a havi 0,1 százalékos ütem is minimálisan kedvezőbb, mint az elemzők által várt 0,2 százalék – világított rá lapunknak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője. 

Az inflációs nyomás ezzel együtt is számottevő az Egyesült Államokban

– állapította meg Molnár. Hozzátette, hogy az energia- és élelmiszeráraktól tisztított maginflációs mutató még májusban is 5,3 százalék volt – érdemben a 2 százalékos jegybanki cél felett –, és itt a várakozásokhoz képest nem is történt pozitív meglepetés.

Korábban megírtuk, hogy az Egyesült Államokban a lakosság nehezen tűri az inflációt, akár Joe Biden elnöki székébe is kerülhet, ha nem sikerül mérsékelni a pénzromlást. 

Szerdán dönt az amerikai jegybank, mozdulhat a forint

A piaci várakozások most a kamattartást tartják legvalószínűbbnek, az adat alapján a Fednek nincs is oka ettől eltérni. Érdemi negatív meglepetésnek kellett volna bekövetkeznie ahhoz, hogy változtasson a jegybank – állapította meg Molnár Dániel.

Az amerikai jegybank 15 hónap után szünetet tarthat a kamatemelési ciklusban, de az erős munkaerőpiaci adatok, és a továbbra is magas infláció miatt valószínűsíthető, hogy a későbbiekben még 1-2 lépéssel folytatódik a szigorítás

– ezt már Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője mondta lapunknak. Megjegyezte, hogy az adatok nem változtattak várakozásaikon a holnapi kamatdöntő üléssel kapcsolatban.

Az elemző korábban elmondta lapunknak, hogy a jegybanki kommunikáció fontos lehet a dollárra nézve, mely valószínűleg a forint mozgására is kihat. Éppen megemésztjük a szerda esti döntést, csütörtök délután már Frankfurtra figyelhetünk, ahol az Európai Központi Bank határoz a kamatszintről, itt viszont 25 bázispontos kamatemelésre lehet számítani – tette hozzá.

Molnár Dániel szerint is a jegybanki kommunikáció a kamatemelések lezárásával további erősödést eredményezhetne az árfolyamban, azonban számottevő mozgásra nem számít. A forint árfolyamát továbbra is elsődlegesen a makro folyamatok (folyó fizetési mérleg alakulása), az MNB kamatpolitikája és az uniós források beérkezésével kapcsolatos hírek mozgathatják – tette hozzá.

Gyengülhet a dollár, erősödhet a forint

A Fed kamatdöntő ülése elsősorban a dollár árfolyamára fejthet ki hatást, az esetek többségében a dollár erősödése gyengíti a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot, míg a dollár gyengülése erősítheti azokat, de ez sem minden esetben törvényszerű – ismertette Varga Zoltán.

Az elemző szerint várhatóan a kamattartás mellett nyitva hagyják az ajtót a későbbi kamatemelés előtt, és amennyiben tartózkodnak a túlságosan szigorú üzenetektől, inkább dollárgyengülés valószínűsíthető. 

Az érdemben 370 alatti, euróval szembeni forintárfolyam fundamentális oldalról már nagyon erősnek tekinthető

– állapította meg Varga Zoltán. Megjegyezte, hogy az elmúlt években sokkal nagyobb volt a hazai infláció, mint az euróövezetben, ez pedig a jelenleginél gyengébb egyensúlyi árfolyamot indokolna. A forint az erejét leginkább a nagyon magas jegybanki irányadó kamatnak köszönheti a szakértő szerint.

Miért gyengülhetett a forint?

Varga úgy véli, a forint gyengülésében egyébként szerepet játszhatott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfő reggeli véleménycikke is, melyben kifejtette, hogy a reálkamatlábak csökkentése érdekében megfontolandó lehet a jegybanki inflációs cél emelése (ez jelenleg 3 százalék, 1-1 százalékos toleranciasávval, tehát gyakorlatilag 2-4 százalék).

A jelenlegi inflációs környezetben nem feltétlenül szerencsés felvetni ezt a kérdést, mivel elbizonytalaníthatja a piaci szereplőket, az inflációs célnak nominális horgony szerepe van

– fogalmazott a szakértő. Megjegyezte, hogy a keddi kereskedésben a lengyel zloty is gyengült az euróval szemben, mely szintén gyengítette a hazai fizetőeszközt.

Molnár Dániel a forint árfolyamában tegnap bekövetkező gyengülésről elmondta, hogy az nem vezethető vissza egy konkrét indokra, illetve mértékét tekintve sem jelentős. Az árfolyamban az utóbbi időszakban megfigyelhető volt a viszonylagos stabilitás, a forint a támaszokat nem tudta érdemben áttörni, miközben a folyó fizetési mérleg pozitívuma, valamint a kamatkülönbözet meggátolta a gyengülését. A mostani árfolyammozgások inkább csak piaci hangulatingadozásoknak tudhatók be – állapította meg a szakértő.

(Borítókép: Index)

Rovatok