Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak az izraeliek a Ryanairre, de állítják, ártatlan tévedés történt

2023. június 17., szombat 06:31

A Ryanair légitársaság elnézést kért azután, hogy egyik járatukon a légiutas-kísérő Izrael helyett többször is Palesztinát mondott. Az országban hatalmas botrány lett az esetből.

A Ryanair légitársaság vezérigazgatója bocsánatot kért, miután egy légiutas-kísérő közölte, hogy az izraeli Tel-Aviv városa Palesztinában van − közölte a BBC

Eddie Wilson a Simon Wiesenthal Központ zsidó emberi jogi csoportnak elmondta, hogy „ártatlan tévedésről” volt szó.

Néhány utas panaszkodott, és a vita a járat leszállása után felerősödött. Wilson elmondta, hogy levelet írt az írországi izraeli nagykövetnek, hozzátéve, hogy Izrael fontos partnere a Ryanairnek.

Június 10-én egy Bolognából Tel Avivba tartó járaton a légiutas-kísérő személyzet egyik fiatalabb tagja „ártatlanul, de megmagyarázhatatlanul” bejelentette, hogy a járat hamarosan Palesztinában fog leszállni − írta Wilson a Simon Wiesenthal Központnak küldött levelében.

Elmondása szerint „100 százalékban meggyőződött arról, hogy ez egy ártatlan tévedés volt, amelynek nem volt politikai felhangja vagy szándéka”.

Az olasz és angol nyelven elhangzott bejelentés után több utas panaszkodott, és „továbbra is sértegette a személyzet tagját”, még azután is, hogy az bocsánatot kért. A leszállás után rendőröket kellett hívni a repülőgéphez.

A Palesztina név használata a mai Izrael helyett a zsidó állam el nem ismerését jelenti, és a legtöbb izraeli rendkívül provokatívnak tartja. A repülést követően a vita tovább erősödött. Egyes izraeli médiakommentárok arra szólították fel az izraelieket, hogy bojkottálják a légitársaságot, ha nem kérnek bocsánatot.

A Simon Wiesenthal Központ a Ryanairnek küldött levelében azt írta, hogy „számos panasz érkezett” az incidens miatt. A bejelentés után az utasok helyreigazítást kértek, amit elutasítottak.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ vezetőhelyettese azt mondta:

Hogyan reagálna a Ryanair, ha a légiutas-kísérőjük egy dublini járaton többször is bejelentette volna, hogy az utasok hamarosan megérkeznek az Egyesült Királyságba?.

Hozzátette: „Mindenkinek joga van a véleményéhez, alternatív tények gyártásához azonban nem”.

Rovatok