Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Posta elárulta, mennyi állampapírt vásároltak a magyarok

2023. június 19., hétfő 10:07

Április havi teljes lakossági, forintalapú állampapír-állományának több mint 11 százalékát kezelte a Magyar Posta – tájékoztatott erről a vállalat.

A közleményük szerint az elmúlt időszak kiváló értékesítési teljesítményének és a lakosság fokozott érdeklődésének köszönhetően mára már több mint 1050 milliárd forint értékű megtakarítási állományt kezel a Magyar Posta.

Ez áprilisban a havi teljes lakossági állampapír-állomány (amely mintegy 9000 milliárd forint volt) több mint 11 százaléka.

A Magyar Posta 1995. április 1-jén kezdte meg lakossági magyar állampapír-értékesítési tevékenységét, elsőként a nyomdai egyéves Kincstári Takarékjegyek értékesítésével. Jelenleg a Magyar Posta hálózatában már kétféle nyomdai állampapír érhető el, a Magyar Állampapír Plusz, valamint az 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegyek. Továbbá értékpapírszámlán keresztül dematerializált állampapírok is elérhetők a postákon. 

Az egyéves Kincstári Takarékjegy a legnépszerűbb

A Magyar Posta Zrt. által kezelt értékpapírszámlán elhelyezhető lakossági magyar állampapírok közül az inflációkövető – előző évi inflációt meghaladó, kedvező mértékű kamatot biztosító – Prémium Magyar Állampapír a legkedveltebb az ügyfelek körében, míg a nyomdai lakossági magyar állampapírok közül jelenleg az egyéves Kincstári Takarékjegy a legnépszerűbb.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által szervezett állampapír-kibocsátások és a Magyar Államkincstár megbízásából közvetített nyomdai állampapírok kizárólag a Posta

mintegy 2000 szolgáltatóhelyén érhetők el, míg a dematerializált állampapírok közel 700 kijelölt postán vásárolhatók meg.

A tájékoztatásuk szerint a lakossági állampapírok értékesítésével a Magyar Posta is hozzájárul ahhoz, hogy a családok megőrizhessék megtakarításaik értékét, mivel az állampapírokkal elért kamatjövedelem 2023. július 1. után is mentes marad a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, így a legkedvezőbb megtakarítási forma marad.

Nyomdai állampapírral rendelkező ügyfeleink száma több mint 200 ezer fő, továbbá már mintegy 62 ezer ügyfélnek van a postán értékpapírszámlája. Arra biztatunk mindenkit, hogy éljen a kedvező lehetőséggel, és válassza megtakarítási céljai megvalósítására a lakossági állampapírt – zárják közleményüket.

Rovatok