Index Vakbarát Hírportál

Távozik az Alibaba elnöke

2023. június 20., kedd 10:17

A dollármilliárdokat érő kínai online kereskedelmi vállalat nagyon nehezen talál magára a koronavírus-járvány és a kommunista párt vegzálása után, ezért a cég felső vezetésében átalakítások várhatóak. Az Alibaba jelenlegi elnöke távozik, miközben a vállalat élére új vezérigazgató is érkezik.

Nagy változások vannak az Alibaba életében, menesztik a vállalatot nyolc éve vezető Daniel Zhangot. Az Alibaba Group Holding Ltd. új elnöke Joe Tsai lesz, míg a vezérigazgatói posztot Eddie Wu tölti be. A korábban piacvezető kínai online kereskedelmi vállalat a koronavírus-járvány alatt hatalmas veszteségeket szenvedett, a 240 milliárdot érő cég a változtatásokkal újra növekedési pályára akar lépni. 

Zhang helyét tehát Joseph Tsai korábbi ügyvezető alelnök, a milliárdos társalapító Jack Ma régi bizalmasa veszi át az igazgatótanács elnökeként. Eddie Wu pedig, aki jelenleg az Alibaba meghatározó online kereskedelmi részlegének elnöke, a vállalat vezérigazgatói posztját fogja betölteni – írja a Bloomberg.

A távozó elnöknek nagyszabású elképzelései voltak, miközben az Alibaba már a harmadik egymást követő negyedévben csupán egy számjegyű növekedést tudott magáénak. Az adatok összecsengenek azokkal az aggodalmakkal, amelyek szerint a kínai fogyasztási adatok fellendülése még várat magára.

Jó, hogy az új vezérigazgató és az elnök mindketten a vállalat társalapítói, és a lehető legközelebb állnak Jack Mához. Ez azt jelenti, hogy lényegében Ma marad az Alibaba szellemi vezetője. Nem hiszem, hogy a változások stratégiaváltást is jelentenének

– mondta Kenny Wen, a KGI Asia Ltd. befektetési stratégiáért felelős vezetője. 

Daniel Zhang ugyan megválik az elnöki pozíciótól, de továbbra is felhőüzletág-vezetője marad. Zhang 2015-ben lett a vállalat elnöke, azt követően, hogy az Alibaba „új kiskereskedelmi” kezdeményezésének egyik tervezőjeként vált ismertté, aminek célja a fizikai és az online kiskereskedelem összekapcsolása, valamint a vállalat dominanciájának kiterjesztése a bevásárlóközpontoktól a szupermarketekig terjedő területekre. Zhang akkor lett a cég elnöke, amikor az Alibaba már Kína legértékesebb vállalatának számított. 

A hatóságok lecsaptak

2020-ban a hatóságok keményen lecsaptak Ma és az Ant Group Co. ellen, miután a milliárdos szemet szúrt a kínai vezetésnek. A kommunista párt ekkor támadásba lendült a magántulajdonban lévő technológiai vállalatok ellen, monopolista magatartással vádolták az Alibabát, és rekordösszegű bírságot szabtak ki a cégre

A kínai hatóságok támadását azóta sem tudta kiheverni az Alibaba, miközben vetélytársként új és egyben jelentős vállalatok is jelentek meg a piacon. Például a felhőszolgáltatás területén, amely a vállalat növekedésének egyik fontos terepe volt, az Alibaba elveszítette piaci részesedését az államilag támogatott versenytársakkal szemben. 

Rovatok