Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor döntött, a szerencsejátékosok védelmére szolgáló adó ezentúl a rezsivédelmi alap része lesz

2023. június 20., kedd 07:52

Orbán Viktor aláírta a rendeletet, ami szerint a játékkaszinók és online kaszinók játékadójának 3 százalékát ezentúl nem játékosvédelmi vagy karitatív célra kell fordítani, hanem a rezsivédelmi alap részét fogják képezni. A rendelet június 20-án lépett életbe és az ukrajnai háborúval indokolták.

A hétfő este megjelent Magyar Közlönyből többek között az is kiderült, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, a humanitárius katasztrófára, valamint ezek magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése érdekében átszervezik a szerencsejáték adózását. 

A Kormány rendelete szerint veszélyhelyzet ideje alatt nem kell alkalmazni a szerencsejáték szervezésről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 35. paragrafusának 4. bekezdését. Ez kimondja,

a játékkaszinók és online kaszinók játékadójának 3 százalékát játékosvédelmi vagy karitatív célra kell fordítani.

A rendelkezés szerint játékosvédelmi célnak minősül „a játékosok által ingyenesen, 0–24 óra között hívható telefonos ügyfélszolgálat (zöldszám) fenntartása, a játékosok részére a szociális ellátórendszer keretében elérhető közösségi ellátásokról szóló figyelemfelhívó, illetve folyamatos tájékoztatás biztosítása, valamint a szerencsejátékkal kapcsolatos, esetleges káros mentális, pszichikai vagy szociális hatások megelőzése, kezelése”.

A rendelet a mai napon (2023. június 20. – a szerk.) lépett hatályba, ennek értelmében pedig az eddig a szerencsejáték-függőkre fordított összeget a rezsivédelmi alap növelésére szánja a kormány.

Rovatok