Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő számviteli hibát követett el a Pentagon

2023. június 21., szerda 10:05

Az amerikai védelmi minisztérium a 2022-es pénzügyi évben 2,6 milliárd dollárral, a 2023-as pénzügyi évben pedig 3,6 milliárd dollárral túlbecsülte a készleteiből Ukrajnának küldött fegyverek értékét – ismertette a Pentagon.

A Pentagon kedden közölte: az eredetileg vártnál 6 milliárd dollárral többet költhet az Ukrajnának szánt fegyverekre, mert könyvelési hibát követtek el – tájékoztatott erről a Bloomberg.

A védelmi minisztérium a 2022-es pénzügyi évben 2,6 milliárd dollárral, a 2023-as pénzügyi évben pedig 3,6 milliárd dollárral, összesen 6,2 milliárd dollárral túlbecsülte a készleteiből küldött fegyverek értékét – mondta a helyettes szóvivője.

Ez csak visszakerül abba a pénzalapba, amelyet Ukrajnának különítettünk el.

Majd azt is hozzáfűzte: ez nem változtatja meg a kongresszus által korábban már engedélyezett támogatás összegét. A könyvelési hiba nagyjából 2100 milliárd forintnak felel meg, a magyar költségvetésben 2023-ban 3400 milliárd forint volt a költségvetési hiány.

Durva hiba történt

Mivel a magyar és az amerikai könyvelési szabályok nem egyeznek, illetve az esettel kapcsolatos beszámolók eltérnek, így csak sejteni lehet, hogy a hibát az okozta, hogy a tárca az Ukrajnának átadott felszereléseknél a „nettó könyv szerinti érték” helyett a „csereárat” használta.

A pénzügyi egyetemeken Ennek a kettőnek az összekeverése végzetes hiba.

Összehasonlításképpen: ha egy magyar vállalat értékesíti a tárgyi eszközét, azt természetesen nem a könyv szerinti értéken teszi, így az árbevétele soron sem azt az összeget kell könyveli. Ilyen alapvető hibát sikerült elkövetnie az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériumának.

Bár Joe Biden elnök következetesen és folyamatosan azt hangoztatja, hogy Washington és szövetségesei addig támogatják Ukrajnát az orosz invázióval szemben, ameddig szükséges, néhány republikánus törvényhozó kifogásolta a biztonsági segítségnyújtás költségeit és határozatlan idejét. Szerintük mivel a háború vége nem látszik, a kormányzatnak szembe kell néznie azzal a kilátással, hogy a jelenlegi finanszírozás kifutása után át kell gondolni a feltételeket. Eközben az ukrán kormány több támogatást követel.

(Borítókép: Tom Brenner / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok