Index Vakbarát Hírportál

Ez okozhatja a magyarországi bérek csökkenését

2023. június 22., csütörtök 06:48

Egy Fülöp-szigeteki televízióadásban is toboroztak munkavállalókat Magyarországra. A műsorban azt mondták, tízezer embert várnak Magyarországra körülbelül 520 eurós, vagyis 195 ezer forintos fizetésért. Farkas Flórián szerint a romáknak kellene munkát adni, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint ez a magyarországi bérek csökkenését jelentheti.

A riport szerint egy kormányközi megállapodás alapján azért is várja Magyarország szívesen a Fülöp-szigetekieket, mert ők is római katolikusok. 

Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla

– fogalmazott Farkas Flórián, korábbi fideszes országgyűlési képviselő a szolnoki romaügyi konferencián. Szerinte a vendégmunkások „viharfelhőt” vonnak maguk után és sokkal szívesebben látná, ha helyettük romák kapnának munkát. 

Azonban a Fülöp-szigeteki televízió beszámolója szerint már zajlik az ügyintézés azoknál, akik Magyarországon szeretnének dolgozni. A riport szerint 10 ezer dolgozni vágyót várnak a szigetországból 2023 végéig. A feltételek között szerepel a középfokú végzettség, az angol nyelv alapfokú ismerete, a fizikai jóllét és az adott munkakörben szerzett két év tapasztalat is – derült ki az ATV Híradó riportjából.

A gyári vagy mezőgazdasági vendégmunkásoknak 520 eurós, vagyis körülbelül 195 ezer forintos fizetést ígérnek.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke biztos abban, hogy a szerződtetésük miatt majd lecsökken az elmúlt időszakra jellemző bérnövekedési ütem. Meggyőződése, hogy lecsökkennek a bérnövekedési ütemek, amelyek az elmúlt időszakban jellemzőek voltak akár a feldolgozóiparban is. Ez azt jelenti, hogy folytatódik a magyar átlagkereset leszakadása a régiós átlagkeresetekhez képest is.

Rovatok