Index Vakbarát Hírportál

Történelmi pillanatban szólalt meg Matolcsy György és egy csengő

2023. június 22., csütörtök 10:11

A Budapesti Értéktőzsde szerdán belépett a BÉT Standard kategóriájába, ezzel megkezdődött a kereskedés a részvényekkel. A bevezetést az ikonikus csengőszó mellett ünnepélyes ceremónia kísérte a BÉT székházában, amin Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter is beszédet mondott.

Matolcsy György jegybankelnök a rendezvény nyitó előadásában hangsúlyozta a tőkepiacok fontosságát egy fenntartható és versenyképes Magyarország érdekében, hiszen a jövő megnyeréséhez olyan nemzetközi piacon is versenyző hazai vállalatokra van szükség, akik az innovációhoz szükséges forrásokra a hazai tőkepiacok segítségével tehetnek szert – ismertették a bejelentésről szóló sajtóközleményben.

MATOLCSY GYÖRGY SZERINT A TOVÁBBRA IS HAZAI KÉZBEN MARADÓ TŐZSDE AZ ÚJ MAGYAR GAZDASÁGi MODELL KULCSINTÉZMÉNYE.

A tőzsdei megjelenéstől azt várják, hogy jelentősen támogatja majd a tulajdonosi célokat és a tőzsde nemzetközi törekvéseit. Emellett példaértékű jelentőséggel is bír, amellyel a BÉT célja a nyilvános működés előnyeinek népszerűsítése a hazai középvállalatok körében. 

A magyar lakosság is profitálhat a változásból

A BÉT tőzsdére lépése összhangban áll a hazai tőkepiac fejlesztését célzó stratégiával, hosszú távon fenntartható, az értékteremtést támogató működési környezetet biztosít a hazai tőkepiac központi szereplője számára, valamint a többségi tulajdonos, a Magyar Nemzeti Bank törekvését is támogatja, hogy új befektetőket vonjon be a tőzsde tulajdonosi körébe – ismertették a közleményben. 

Varga Mihály pénzügyminiszter üdvözölte a BÉT törekvéseit a hazai középvállalatok tőkepiaci hozzáférésének elősegítése érdekében, hiszen a hazai megtakarítások a tőkepiaci szereplők segítségével juthatnak el a magyar vállalatokhoz. Hangsúlyozta továbbá a tőzsde mint tőkepiaci intézmény pozitív hatásait: a lakosság profitálását a gazdaság sikerein keresztül, a középvállalatok tőzsdén keresztül történő növekedési potenciálját, a forrásbevonási lehetőséget, a kifektetések nemzetgazdasági előnyeit, valamint a bankrendszer működésének segítését.

Meggyőződésem, hogy jelen bevezetés fontos állomásként vonul be a hazai tőzsdetörténetbe: nemcsak a Budapesti Értéktőzsde mint kereskedési platform, illetve középvállalat, de a Magyar Nemzeti Bank mint felelős jegybank számára is mérföldkő, amely előirányozza a hazai tőkepiaci ökoszisztéma további fejlődését

– nyilatkozott a bevezetés kapcsán Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

A BÉT összesen 5,4 millió darab, egyenként 100 forint névértékű, 541,3 millió forint össznévértékű, dematerializált, névre szóló törzsrészvénye került bevezetésre – technikai listázás keretében – a tőzsde szabályozott piacának standard kategóriájába.

Rovatok