Index Vakbarát Hírportál

Joggal bizakodnak a boltok, mentőöv lehet a SZÉP-kártyás vásárlás

2023. június 23., péntek 15:45

Win-win helyzetté válhat, hogy augusztustól ismét lehetővé válik a SZÉP-kártyával történő a hidegélelmiszer-vásárlás, és az éves kedvezményes keret is emelkedik. Mindez a kártyabirtokosok, az élelmiszerüzletek, de még a munkáltatók számára is kedvező változást jelenthet.

Nagy segítséget kapnak a SZÉP-kártya-birtokosok és az élelmiszerüzletek is azzal, hogy idén augusztus 1-től ismét öt hónapig használható lesz a juttatás hidegélelmiszer-vásárlásra. Tavaly ugyanis a február 1-től július 1-ig terjedő időszakban a K&H-nál a SZÉP-kártya-költések 26 százalékát fordították élelmiszer-vásárlára, ami azt mutatja, hogy a kártyabirtokosok jelentős része élt ezzel a lehetőséggel. Erre nagy szükség is van, hiszen a legutóbbi hivatalos adatok alapján fokozatosan csökken a kiskereskedelmi forgalom.

2023 áprilisában az előző év azonos időszakához képest jelentős mértékben, 12,6 százalékkal mérséklődött – ezen belül is az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 8,6 százalékkal lett kisebb a forgalom volumene.

A hidegélelmiszer-vásárlás újbóli bevezetése mellett az is segíti a juttatás felhasználását, hogy idén januártól ténylegesen megszűntek az alszámlák: az év első 5 hónapjában 3,4 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak le K&H SZÉP-kártyával, mint tavaly ugyanebben az időszakban – akkor azonban élelmiszer-vásárlásra is fel lehetett használni. Az év első öt hónapjában több mint 12 milliárd forintos forgalom volt a K&H SZÉP-kártyán, és május végén több mint 7 milliárd forintnyi keret állt rendelkezésre. Emellett az elfogadóhelyek száma is fokozatosan emelkedik, ami szintén segíti a juttatás felhasználását: országosan több mint 40 ezer helyen használható a SZÉP-kártya.

Felkészülést igényel

Az újból életbe lépő hidegélelmiszer-vásárláshoz a SZÉP-kártya-kibocsátóknak és kártyaelfogadó (POS-) terminálok szolgáltatóinak is fel kell készülniük. Azokkal a boltokkal, ahol még nincs ilyen vagy már felmondták a szerződést, elfogadói szerződést kell kötnie a SZÉP-kártya-kibocsátóknak, ahol pedig megmaradt, ott a terminállisták frissítése és a SZÉP-kártya-elfogadás POS-hálózat által történő újbóli beállítása lehet szükséges.

Többet költhetünk

A május végi adatok alapján az aktív K&H SZÉP-kártya-birtokosok nagyjából 1 százaléka érte el vagy haladta meg a 450 ezer forintos éves kedvezményes juttatási keretet, év végéig pedig az aktív kártyabirtokosok 10 százaléka érheti majd el. Az egyszeri, kedvezményes adózás mellett nyújtható, legfeljebb 200 ezer forint juttatás így nagyjából minden tizedik kártyabirtokost érinthet. Ez a munkáltatók számára is segítséget jelenthet, hiszen így adókedvezmény mellett tudják kompenzálni a hónapok óta tartó reálbércsökkenést alkalmazottaik számára.

A veszélyhelyzeti szabályozás miatt a 2022. október 15. után jóváírt juttatások esetén is felmerülhet az egyszeri 15 százalékos díj terhelése. A következő díj terhelési időpontja 2024. március 20-a lesz, azonban érdemes ellenőrizni az egyenleget, és a díjjal terhelendő juttatásokat is felhasználni.

Rovatok