Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan indul az online árfigyelő rendszer, mutatjuk a részleteket

2023. június 23., péntek 07:39

Augusztus 1-jével megszűnik az élelmiszerárstop, a kormány az online árfigyelő rendszertől és a kötelező bolti akcióktól várja, hogy az intézkedés megszűnése után se szabaduljanak el az élelmiszerárak.

A kormány több új intézkedést is bevet az infláció elleni harcban, miközben egyes intézkedéseket megszüntet. A Magyar Közlönyből kiderült, hogyan fog működni az online árfigyelő rendszer július 1-től, és mely termékek tartoznak majd az intézkedés körébe. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány augusztus 1-jével kivezeti az élelmiszerárstopos termékek körét, mert az előrejelzéseik szerint augusztusra 15 százalékra csökkenhet az infláció.

Gulyás miniszter kiemelte:

Az árstop kivezetésével párhuzamosan a kötelező bolti akciók mértékét 10-ről 15 százalékra emelik. Az intézkedés kiterjed azokra a termékekre is, amelyekhez eddig hatósági áron lehetett hozzájutni. Az akciós ár alapja Gulyás Gergely szerint a bruttó beszerzési ár lesz. A kormány így kerülné el a korábban árstopos termékek brutális áremelkedését. 

Kiderültek a részletek

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jegyzi azt a rendeletet, amelyből kiderül, mely termékek tartoznak majd az online árfigyelő rendszer égisze alá. A rendeletben pontosan megjelenik a termékkategóriákra vonatkozóan meghatározott bruttó eladási ár, amely lehet dobozár, darabár vagy csomagár; az árfigyelő rendszerbe bevont élelmiszer-termékcsoport megnevezése, a termék azonosításához szükséges egyéb adatok, illetve az árfigyelő rendszerben rögzítendő termékek pontos azonosítását lehetővé tevő adatok is.

A kereskedő valamennyi üzletére vonatkozóan köteles az egyes termékkategóriákon belül minden olyan általa forgalmazott termékre adatot szolgáltatni, amely megfelel a mellékletben meghatározott leírásnak és kiszerelésnek. A kereskedő az adatszolgáltatás során a termékekre vonatkozóan köteles feltüntetni a termék napi árát oly módon, hogy megjelöli az egységárat és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti árat. A kereskedő a napi ár mellett köteles feltüntetni a termék korábbi árát, a termék korábbi egységára és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti korábbi ár megjelölésével

– áll a vonatkozó rendeletben. „A törzsvásárlói ár alkalmazása esetén a kereskedő a bekezdés szerinti napi ár és a korábbi ár mellett köteles feltüntetni a termék bruttó törzsvásárlói árát oly módon, hogy megjelöli az egységárat és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti árat” – áll a Magyar Közlönyben

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok