Index Vakbarát Hírportál

Magyarország szintet lép az EU innovációs rangsorában

2023. június 28., szerda 06:22

Magyarország szintet lép az Európai Bizottság 2023-as innovációs eredménytábláján – írja a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy ezzel Budapest az egyetlen a tagállamok közül, amelyik feljebb léphet a rangsorban.

Az európai innovációs eredménytábla 2001 óta hasonlítja össze az Európai Unió, valamint további európai országok és a regionális szomszédság teljesítményét.

Értékeli a nemzeti innovációs teljesítmény viszonylagos erősségeit és gyengeségeit, és segíti az országokat abban, hogy meghatározzák azokat a területeket, amelyek beavatkozást igényelnek

– írja a hivatalos megfogalmazás.

A rangsorolás szerint az eredménytábla legalsó szintjén a feltörekvő innovátorok szerepelnek az uniós átlag 70 százaléka alatt. Majd eggyel feljebb a mérsékelt innovátorok állnak az uniós átlag 70–100 százaléka között. Második helyen az erős innovátorok következnek az átlag 100–125 százaléka között. Míg a dobogó első helyén a vezető innovátorok állnak az EU-s átlag 125 százaléka felett.

A 2023-as innovációs eredménytáblát még nem hozták nyilvánosságra, azonban a Világgazdaság információja szerint Magyarország lesz az egyetlen, amely szintet lép, és a feltörekvő innovátoroktól a mérsékeltekhez kerül.

Hozzátették, hogy tavaly még három uniós tagállam is feljebb léphetett: Hollandia, Ciprus és Észtország. Azonban idén is történt változás az élen, hiszen 2022-ben Svédország volt a legjobb innovátor, 2023-ban viszont Dánia vette át a helyét.

Rovatok