Index Vakbarát Hírportál

Jó hírt hozott Navracsics, pénz áll a házhoz

2023. június 29., csütörtök 16:34

Háromszorosára, több mint 300 milliárd forintra növelték a GINOP-ban meghirdetett, a hazai kkv-szektort célzó forgóeszköz-hitelprogram keretösszegét – jelentette be Navracsics Tibor, aki tárca nélküli miniszterként a területfejlesztés mellett az uniós források felhasználásáért is felel.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) népszerű uniós forrású hitele tavaly decemberben 100 milliárd forintos kerettel vált újból elérhetővé a vállalkozások számára. Csaknem 6 ezer támogatási kérelem érkezett átlagosan 60 millió forintos hiteligénnyel, és a forrásigény már röviddel a nyitást követően többszörösen meghaladta a rendelkezésre álló keretet.

A rendkívüli érdeklődésre tekintettel a kormány a keretösszeg további, 200 milliárd forinttal történő megemeléséről döntött, így összesen mintegy 300 milliárd forintot hívhatnak le a kedvezményezettek működési költségeik finanszírozására.

Párhuzamosan a keretemeléssel a piaci igények minél gyorsabb kiszolgálása is prioritást élvez. Az uniós források hatékony közvetítését végző MFB Pontok hálózata részéről már megtörtént a beérkezett kérelmek elbírálása, a pozitív döntések meghozatala.

Felvehető előlegként a teljes összeg

Kedvező hitelbírálat esetén az ügyfelek a hitelösszeg 100 százalékához előlegként juthatnak hozzá, melynek eredményeként 200 milliárd forint már el is jutott a támogatást igénylő vállalkozásokhoz, a fennmaradó összeg pedig a következő hetekben jut a magyar gazdaság vérkeringésébe.

A hivatalos pályázati információs portálon olvasható tájékoztatóban hangsúlyozták: a kormány kiemelt célja, hogy a világjárványt követő gazdasági kihívások ellenére, valamint az elhúzódó háború és szankciók sújtotta nehéz helyzetben a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások fent tudják tartani a működésüket, megtartani a munkavállalóikat.

Ennek megfelelően a kkv-szektorra szabott forgóeszköz-hitelprogram keretében a vállalkozások önerő nélkül, kamatmentesen, alacsony biztosítéki elvárások és 5 éves futamidő mellett juthattak finanszírozáshoz likviditásuk fenntartása érdekében.

Rovatok