Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ez sem csak úgy az égből pottyant le

2023. június 29., csütörtök 12:28

A magyar kormány továbbra is kiemelten támogatja a nemzetközi piacokon versenyképes vállalatokat, ezek ugyanis mind hazánk exportját növelik, ami fontos a gazdasági teljesítmény szempontjából – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tatabányán.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Graboplast Padlógyártó Zrt. üzemavatásán arról számolt be, hogy az 1,1 milliárd forint értékű beruházást az állam 317 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva több mint 500 munkahely megóvásához. 

A tárcavezető a beszédében az elmúlt évek drámai kihívásairól elmondta, hogy rövid időn belül kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság, és teljesen újra kellett írni az üzleti terveket.

A gazdaság nagyban támaszkodik a kivitelre

„Az elmúlt három évben a magyar gazdaságról, hála istennek, bebizonyosodott, hogy eléggé válságálló, amit a számok is alátámasztanak” – fogalmazott, és kiemelte, hogy tíz évvel ezelőtt még a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő intézet két kategóriával lejjebb sorolta be Magyarországot.

Majd arra is rámutatott, 2021-ben 7 százalék, tavaly pedig 4 százalék feletti mértékben nőtt a bruttó hazai termék (GDP), illetve most is elkerüli a gazdaság a recesszióba fordulást, és

remélhetőleg nagyjából 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tudjuk túlélni az idei esztendőt.

Szijjártó Péter leszögezte: ezek az eredmények nem csak „idepottyantak az égből”, ezekhez stratégiai döntésekre volt szükség, így arra is, hogy a koronavírus-járvány idején a kormány segélyezés helyett a munkanélküliség megelőzésére, a munkaalapú gazdaság védelmére fókuszált. 

Hozzátette azt is, hogy ennek megfelelően hazánk minden idők egyik legnagyobb beruházásösztönző programját indította el, de a sikerhez ez önmagában kevés lett volna, ahhoz a részt vevő, bátor vállalatokra is szükség volt.

Komárom-Esztergom vármegyében ebben az időszakban 65 cég kapott támogatást 17 milliárd forint értékben, amik összesen 47 milliárd forint értékben indukáltak beruházásokat, így segítve mintegy 17 200 munkahely megóvását a nehézségek közepette – tette hozzá.

A világjárvány idején indított és most beérő gazdaságpolitikai programok, ösztönzők nagymértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az elmúlt években a magyar gazdaság nem fordult recesszióba

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter ebből a szempontból mérföldkőnek nevezte a Graboplast Padlógyártó Zrt. beruházását is, és hangsúlyozta, hogy a 90 százalékos exporthányaddal dolgozó cég több mint száz országba exportálja a termékeit. 

Ezt rendkívül fontosnak nevezte abból a szempontból is, hogy a gazdaság nagyban támaszkodik a kivitelre, amit jól mutat az exportrekord tavalyi megdöntése is. Hangsúlyozta, az exportteljesítmény terén Magyarország a világranglista 34. helyén áll, míg a lakosságszáma alapján a 95.

„Viszont ez sem csak úgy lett, ez sem csak úgy az égből pottyant le, mert nincs olyan, hogy összes exportteljesítmény, az mind a vállalatok exportteljesítményéből áll össze. Ezért a magyar kormány továbbra is kiemelten támogatja azokat a vállalatokat, amelyek a nemzetközi piacokon versenyképesek tudnak lenni” – zárta gondolatait a tárcavezető az MTI összefoglalója alapján.

Rovatok