Index Vakbarát Hírportál

A 4iG csoport eladja a DIGI mobil-infrastruktúráját

2023. június 30., péntek 15:39

A 4iG csoport távközlési portfólióját tulajdonló Antenna Hungária Zrt. adás-vételi megállapodást kötött a Pro-M Zrt.-vel a DIGI Magyarország mobil-infrastruktúrájának értékesítéséről – tette közzé a Budapest Értéktőzsde oldalán a 4iG Nyrt. pénteken.

Mint írták, a távközlési vállalat több potenciális vevővel is tárgyalt a DIGI mobilhálózati eszközeinek értékesítésére, végül a Pro-M Zrt. ajánlatát fogadta el.

A 68 milliárd forint értékű tranzakció ellenértéke a vételár mellett tartalmazza a Pro-M Zrt. által igényelt egyéves üzemeltetési, továbbá a toronyinfrastruktúrához tartozó új core-hálózat kiépítésének költségeit is – tették hozzá.

A vevő három részletben fizeti meg a vételárat 2024. július 31-ig bezárólag.

A 4iG távközlési üzletágát érintő integrációs stratégia egyik sarokpontja a vállalatcsoport társaságaiban meglévő infrastruktúra racionalizálása, illetve monetizálása. Ennek érdekében a 4iG csoport jelenleg is vizsgálja magyarországi vezetékes, valamint a nyugat-balkáni passzív mobil-infrastruktúrával kapcsolatos összevonási és kiszervezési lehetőségeket a telekommunikációs üzleti folyamatainak átalakítása, a jövedelmezőség javítása, illetve tőkebevonási lehetőségek céljából

– olvasható a közleményben.

A tranzakció révén a magyar állam tulajdonában lévő Pro-M hatékonyan hajthatja végre a stratégiáját, és hosszú évekkel lerövidíti a széles sávú mobil- és hangadat-szolgáltatást biztosító PPDR-rendszer fejlesztési időszakát.

Az új készenléti hálózat alkalmas a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem saját készenléti rádiófrekvenciás hálózatának megvalósítására, hangsúlyozták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az infrastruktúra és a hálózat segítségével a Pro-M Zrt. a gáz-, áram- és vízszolgáltató vállalatoknak nyújtott zárt láncú, szegmentált kommunikációs hálózat szolgáltatásai is kibővülnek.

Az akvizícióval javul a már meglévő infrastruktúra lefedettsége és rendelkezésre állása, amely mellett a kommunikáció is biztonságosabbá válik – jelezték.

Rovatok