Index Vakbarát Hírportál

Czomba Sándor: A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma

2023. június 30., péntek 10:53

Húszezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból, amelyet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor ismertetett.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte, a rendszerváltás óta még nem volt olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma, mint júniusban.

Az év hatodik hónapjában mindösszesen 224 169 fő szerepelt a nyilvántartásban, ami az elmúlt 30 év legalacsonyabb adata.

Tavaly júniushoz képest több mint hatezerrel, az előző hónaphoz képest újabb négyezer fővel, idén januárhoz képest már közel húszezer fővel csökkent az álláskeresők száma – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból.

A napokban erről a témáról az Index külön kérdezte az államtitkárt, a nyilatkozata az alábbi linken érhető el.

A SZÉP-kártya keretének emelése is segít

A tárca közleménye szerint 2010 elejéhez képest már több mint 430 ezerrel csökkent a regiszterben lévők száma. „A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatás elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. Magyarországon 2010-hez képest ma egymillióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót” – fogalmazott Czomba Sándor.

A tájékoztatásuk alapján a SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás körének kibővítése növeli a családok vásárlóerejét, ösztönzi a beruházásokat, végső soron hozzájárul a foglalkoztatás növekedéséhez és az álláskeresők számának csökkenéséhez. 

„A decemberben indított Vállalkozások munkaerő-támogatása és a Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás programok keretében eddig már több mint 21 ezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem, közel 21 milliárd forint értékben, ami érdemben elősegítheti a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését” – tették hozzá.

Mára már mintegy 17 500-an sikeresen helyezkedtek el a támogatási programok segítségével.

Emlékeztetnek arra is, hogy a munkahelyek megvédése és a foglalkoztatottak számának további növelése érdekében a kormány júniustól hatmilliárd forintos kerettel, hazai forrásból elindította a Vállalkozó Start II. Programot, amelyre augusztustól lehet regisztrálni. 

A támogatás keretében az induló egyéni vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében. A program segítségével több mint ezer vállalkozás jöhet létre – zárják közleményüket.

Rovatok