Index Vakbarát Hírportál

Átlagosan ennyibe kerül egy új építésű budapesti lakás

2023. június 30., péntek 17:21

A fővárosban az új építésű projektekben kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,592 millió forint volt az idei második negyedévben, ami az első negyedévhez képest mindössze 1,3 százalékos emelkedés – közölte az Otthon Centrum (OC) pénteken az MTI-vel.

Az előző év azonos időszakához képest jelenleg 12,2 százalékkal magasabbak a négyzetméterárak, főként a tavalyi extrém áremelkedés következtében. Budapesten 932 ezer és 3,081 millió forint között váltakozik az átlagos kínálati négyzetméterár – ismertette a közleményben Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

A kerületek között soha nem volt még ilyen mértékű árkülönbség.

Az OC júniusi felmérése szerint Budapesten 338 új lakásberuházás indult el, ezekben 26 700 lakás épül. A projektek száma 2,4 százalékkal, a lakások száma 1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

A legdrágább kerületek sorrendje megegyezik az előző negyedévivel:

Az átlagos kínálati négyzetméterár az I. és a VI. kerületben is meghaladta a 2 millió forintot: előbbinél 2,64 millió, utóbbinál 2,13 millió forint volt a fajlagos ár.

A budai és a belvárosi kerületek többségében 1,5 millió forint felett alakult a négyzetméterár átlagos értéke. A külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben (Budafok-Tétény) egymillió forint körüli négyzetméterárak a jellemzőek. A legolcsóbb kerület a XV. kerület lett 932 ezer forintos átlaggal; egyedül ebben a városrészben kínálnak egymillió forint alatt egy négyzetmétert.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor emlékeztetett, hogy évek óta a XIII. kerület vezeti a projekt- és lakásszámok listáját. A 61 projekt és 7700 épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő, bár nem tekinthető rekordnak.

A második a XI. kerület 42 projekttel, az óbudai III. kerület pedig 39 projektjével a harmadik lett a listán. A legkevesebb projekt az I. és az V. kerületben indult el, összesen 2, míg lakásszámban az V. kerületben épülő, mindössze 21 lakás a legkevesebb a 23 kerület adatait összegző listán.

Rovatok