Index Vakbarát Hírportál

Élesedett az árfigyelő rendszer, itt böngészheti, hol mennyibe kerül a trappista

2023. július 1., szombat 10:45 | aznap frissítve

Élesedett a kormány árfigyelő rendszere, amely mindenki számára elérhető. Ha azt akarja tudni, melyik áruházban a legolcsóbb a tej, a sertéscomb vagy a trappista, elég megnyitni ezt az oldalt.

Még nagybevásárlás előtt érdemes megnézni, hol tudunk a legolcsóbban hozzájutni azokhoz az élelmiszerekhez, amelyre a legnagyobb szükségünk lehet. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal még szombaton élesíti a rendszert, amely hat kereskedelmi lánc 1200 boltjában több min 60 termék napi fogyasztási árait követi nyomon.

A rendszer már éles, de lássuk, mit is tudhatunk meg a segítségével. Ha megnyitjuk az oldalt, elsőként a magyarok egyik kedvenc sajtja, a trappista árait láthatjuk. A legkedvezőbb áron a 700 grammos kiszerelést a Lidl ajánlja vásárlóinak – 1619 forintért. Azonban ha nagy sajtrajongók hírében állunk, talán érdemesebb az egy kilogrammos kiszerelést választanunk, amelyet a legelőnyösebb áron az Auchan kínál.

A tojás szintén egy olyan termék, amelyet előszeretettel használunk a konyhában, hiszen nemcsak reggelink, de a süteményeink egyik fő összetevője is lehet. Az S méretű tojásokhoz szintén az Auchanban juthatunk hozzá legolcsóbban, míg a nagyobb, M és L-XL méretűeket az Aldiban érdemes beszerezni.

A hagyományos házi veknit azonban a Lidl ajánlja a legjutányosabb áron, fél kiló 310 forint. Aki a teljes kiőrlésű pékárut részesíti előnyben, annak az Aldi lehet a legjobb választás, ott ugyanis 299 forintba kerül fél kilogramm.

A sertéscomb és sertéstarja ára is listázva van az árfigyelő rendszerben. A legolcsóbb lehetőséget ebben az esetben is az Auchan kínálja, ahol egy kilogramm csontos sertéscomb 1279 forintba kerül. A csont nélküli sertéscombért azonban a Tesco, az Aldi, a Lidl, a Penny és az Auchan áruházakban is ugyanannyit, 1299 forintot kérnek. A karaj a Sparban mondható pénztárcabarátnak. A tej árában azonban nincs nagy különbség egyik áruházlánc esetében sem, csupán 2-3 forint az eltérés.

A rendszer tartalmaz egy térképet is, amellyel könnyen megtalálhatók a közelünkben lévő üzletek. Az oldalon a keresőmező alatt egy olyan menü is elérhető, amelyben kategóriákra bontva lehet böngészni a termékeket. Külön menüpontot kaptak:

Sipos Attila, a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára korábban az Indexnek felvázolta az árfigyelő rendszer működését. Az oldalon a felhasználók kilistázva láthatják, hogy a legnépszerűbb termékkategóriákban mely termékek a legolcsóbbak, illetve kiskereskedelmi üzletenként hogyan térnek el az áraik. Az eredeti, az akciós és – amennyiben releváns – a törzsvásárlói árat is meg tudja nézni a felhasználó. 

rendszer azt is felfedi, ha egy áruházlánc boltjaiban eltérő áron lehet hozzájutni ugyanahhoz a termékhez. A felhasználók kereső segítségével megtalálhatják a vásárolni kívánt termékek árait. Emellett később lehetőség lesz a bevásárlólista üzletlánconkénti összehasonlítására, az árfigyelőbe adatot szolgáltató üzleteket pedig térképen is feltünteti a rendszer.

Július 1-jével egyébként több változás is életbe lépett, szigorodtak a hiteligénylés feltételei, megugrott a diákhitel kamata. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, miben változnak meg mától a mindennapjaink.

Rovatok