Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő, mennyivel olcsóbb Budapestnél a falusi csokos agglomeráció

2023. július 2., vasárnap 10:33

Új helyzetet teremt a kertes házak piacán a lakástámogatási rendszer átalakítása. A csok megszűnése miatt érdemes mielőbb meghozni a döntést a vásárlásról – figyelmeztet Balogh László ingatlanpiaci szakértő. Az elemzésben összehasonlították az ingatlanárakat a különböző településeken.

Új helyzetet teremt a lakóingatlanok, azon belül is a kertes házak piacán a lakástámogatási rendszer átalakítása. Aki még idén tervezi a kertes házba költözést, annak

a fővárosi házak helyett jó alternatívák lehetnek a vonzáskörzetben lévő hasonló ingatlanok, hiszen jelentős az árkülönbség

– ismertette közös elemzésében a money.hu és az ingatlan.com. Az összeállításban megjegyezték, hogy a csok megszűnése miatt érdemes még idén meghozni a döntést a vásárlásról.

Jóval olcsóbb a falusi csokos agglomeráció 

Az elemzésben bemutatták a legalább 500 négyzetméteres kerttel rendelkező, minimum 100 négyzetméteres budapesti és agglomerációs településeken lévő házak átlagárait. Rámutattak, hogy a lakásforgalom jelentős részét adja a főváros és a Pest vármegyei régió, ám az eltérések óriásiak.

Ugyanakkor az elemzésben hozzáteszik, hogy itt is vannak jelentősebb eltérések. Perbálon például 60 milliós, Áporkán 59 milliós, Bagon kevesebb mint 50 milliós árakkal találkozhatnak a házvásárlást tervezők. 

A money.hu szakértői ezzel összefüggésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kertes házak fővárosi és agglomerációs piacán lévő óriási árkülönbségek értelemszerűen a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszegre is hatással vannak. A kertes házba vágyó családok rengeteg pénzt tudnak spórolni, ha olcsóbb környékre költöznek. Itt ugyanis kevesebb hitelre van szükség, ami alacsonyabb törlesztőrészlettel megúszható. Nem könnyű a hitelfelvevők helyzete, hiszen júliustól szigorodtak a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályok, és bár a lakáshitelek kamatai lassú csökkenést mutatnak, továbbra is érdemes körültekintőnek lenni, mert milliók bánhatják, ha rosszul választunk a konstrukciók közül – figyelmeztetnek a szakértők. 

Egyelőre bizonytalan, hogy milyen támogatások lesznek elérhetőek a jövőben a nagyobb településeken, ezért akik jogosultak a mostani csokra, azoknak tanácsos mielőbb lépniük

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Megjegyezte, hogy a falusi csok megmarad, ráadásul jövőre az eddiginél jóval komolyabb összegű támogatást vehetnek igénybe az arra jogosultak. Így a használt falusi csokos ház vásárlása és korszerűsítése vonzóbb alternatíva lesz jövőre. Ez pedig az érintett településeken pörgetheti fel a forgalmat 2024-től – világított rá a szakértő.  

Rovatok