Index Vakbarát Hírportál

Aggályokat vet fel a bolti készpénzfelvétel

2023. július 2., vasárnap 09:42

A kisebb településeken lévő boltok tulajdonosai még gondolkoznak azon, hogy bevezessék-e az ingyenes készpénzfelvételt. Akad köztük olyan, aki bizonyos okokból nem tudja ezt vállalni.

Mint ismert, júliustól jogilag lehetővé vált a boltokban az ingyenes készpénzfelvétel. Eszerint a bankoknak a kártyás ügyfeleik számára biztosítaniuk kell, hogy havonta legfeljebb két alkalommal, maximum 40 ezer forintig ingyen vehessenek fel készpénzt a boltok pénztáraiban is. 

Ehhez azonban a boltok döntése kell, ők ugyanis nem kötelesek erre a cash-back szolgáltatásra. Az RTL Híradó riportja szerint a kisebb forgalmú boltokban vagy a városokban, ahol sokan kártyával fizetik a vásárlásaikat, komoly nehézséget okozna ennyi készpénzt tartani a kasszában.

Egy pécsi boltos ráadásul attól tart, hogy ha emiatt túl sok készpénzt tartanak az üzletben, és valaki az utcáról belépve kést szegez az eladóra, akkor az illető egy pillanat alatt elveszi a forgalmukat.

Ahol se bank, se posta, se ATM nincs, ott természetesen nagy segítség lehet a bolti készpénzfelvétel. Ha viszont napokon át több ember akarna felvenni fejenként 40 ezer forintot, azt nem biztos, hogy ki tudnák fizetni az eladók. Vannak boltosok, akik csak bizonyos összegű vásárlás felett engednék a készpénzfelvételt, de a pontos feltételek még mindig nem ismertek.

Rovatok