Index Vakbarát Hírportál

A kormány az égre néz, és megcélozza a napot

2023. július 2., vasárnap 10:57

A kormány vállalásai között előkelő helyen szerepel hazánk energiafüggetlenségének erősítése. Ezt mutatja az is, hogy 120 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzik az akkumulátoros ipari energiatárolók létesítését. Ezzel segítik az időjárásfüggő megújulók térnyerését.

Az idei év első felében több mint 1 gigawattal nőtt a hazai napelemes kapacitás – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai szerint július 1-jével átlépte az 5000 megawattot a hazai ipari és háztartási méretű napelemes rendszerek összes beépített kapacitása.

A tavalyi 1100 megawattos bővülés éves rekordot jelentett, idén az első hat hónapban 1023 megawattos a növekedés.

A korábban 2030-ra várt 6 gigawatt összes kapacitáshoz képest a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv kétszeres beépített teljesítménnyel számol a következő évtized elejére – írták.

Az energiafüggetlenségért küzd a kormány

A közlés szerint a háború és szankciók okozta nemzetközi energiaválságban Magyarország energiaszuverenitásának növelése minden eddiginél időszerűbb feladat.

Az energiafüggetlenség sokrétű technológiai mix megvalósításával, a hazai alternatív energiaforrások fokozott hasznosításával és az energiahatékonyság javításával erősíthető

– fogalmazott az Energiaügyi Minisztérium. A tárca a klímavállalások teljesítését is előmozdító intézkedésekben a nukleáris energia mellett elsősorban a megújuló energiaforrásokra, köztük kiemelten a napenergiára támaszkodna.

Az EM közlése szerint az ipari méretű naperőművek összes beépített kapacitása június elejével múlta felül a 3000 megawattot. Háztartási méretű napelemes rendszerekből már több mint 200 ezer üzemel Magyarországon, a korábbi várakozások alapján ezt a célszámot is 2030-ig érte volna el az ország. Az összes fotovoltaikus kapacitás idén júliusra meghaladta az 5 gigawattot, az előzőleg a következő évtized elejére becsült összteljesítmény öthatodát.

Az átdolgozás alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a hatályos 21 helyett 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát a bruttó végsőenergia-felhasználáson belül

– idézte az MTI a közleményből. Hozzátették, hogy a bővüléshez a továbbiakban is a napenergia járul hozzá a legnagyobb mértékben, az összes beépített kapacitás a korábbi várakozás duplájára, 12 gigawattra nőhet 2030-ig.

Rovatok