Index Vakbarát Hírportál

Újabb bejelentést tett Moszkva, tovább csökkentik az olajtermelésüket

2023. július 3., hétfő 14:05

Oroszország augusztusban napi 500 ezer hordóval csökkenti olajtermelését – jelentette be hétfőn Alekszandr Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettes irodája.

Fontos leszögezni, a most bejelentett csökkentés a márciusban az év végéig tett napi 500 ezer hordós termeléscsökkentési elkötelezettségen felül értendő. Szaúd-Arábia korábban napi egymillió hordós termeléscsökkentésre tett ígéretet augusztustól az ország nemzeti hírügynökségének jelentése szerint.

A két bejelentés hírére az olajár emelkedésnek indult.

A hétfő déli órákban a Brent nyersolaj ára 0,94 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 76,12 dolláron, a WTI ára 0,92 százalékkal emelkedett, 71,29 dollárra. Ám az olajár az év eleje óta több mint 10 százalékkal csökkent. A Brent ára egy évvel ezelőtt 110 dollár felett állt.

A világpiaci olajár idei csökkenése Kína vártnál gyengébb gazdasági fellendülésére, az Egyesült Államokban eluralkodott recessziós aggodalmakra, valamint a nagy tételekben a világpiacra kerülő orosz és iráni olajkínálatra vezethető vissza. Csökkenti az olajárat a jegybankok monetáris szigorítása is annak a gazdasági növekedésre és így az olajkeresletre várhatóan gyakorolt negatív hatása miatt. A dollárkamat emelése pedig a dollár erősödéséhez vezethet, ami szintén olajárcsökkentő hatást fejt ki – összegezte az MTI.

Rovatok