Index Vakbarát Hírportál

Sokkal több a külföldi vendég a turisztikai szálláshelyeken

2023. július 4., kedd 08:32

Májusban folytatódott a belföldi vendégek számának zuhanása a szálláshelyeken, a külföldiek viszont jönnek ezerrel. 2023. január–májusban a belföldi vendégek 7,3 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH tájékoztatása szerint idén májusban a vendégek száma összességében 7,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 1,7 százalékkal bővült. A magán- és egyéb szálláshelyeken 9,6 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2022 májusában.

A belföldi vendégek száma 3,1, a vendégéjszakáké 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 721 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,6 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 523 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 68 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 2,1 százalékkal nőtt 2022 májusához viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Balatonon és a Budapest–Közép-Duna-vidéken a belföldi vendégéjszakák 22, illetve 19 százalékát regisztrálták.

A jelentésből az is kiderül, hogy májusban a külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 573 ezer vendég közel 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 431 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák számában 19 százalékos bővülés történt 2022 májusához viszonyítva. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák 64 százalékát regisztrálták.

Összesen 22 533 turisztikai szálláshely, ezen belül 2614 kereskedelmi, illetve 19 919 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 954 szálloda és 1079 panzió volt nyitva május egy részében vagy egészében – közölte a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 49 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 31 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken folyó áron 38 százalékkal többet, 3,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2023. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok