Index Vakbarát Hírportál

Jövedékiadó-emelés, családbarát adórendszer – elfogadták a 2024-es adótörvényeket

2023. július 4., kedd 11:41

Elfogadta a parlament a jövő évi adótörvényeket. Emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója, ugyanakkor marad a „családbarát adórendszer”.

Az Országgyűlés 136 igen és 49 nem szavazattal elfogadta a jövő évi adótörvényeket. A kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést hajt végre a jövő évben a kedden elfogadott törvények alapján – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A tárca kiemeli: a 2024-es adóeljárási szabályok fókuszában a családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll. Egyebek között kiterjesztik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, valamint csökken az adminisztráció, és egyszerűsítjük a gépjárműadó szabályait.

A minisztérium közleménye szerint a jövedéki adó szintjét – „brüsszeli nyomásra” – az uniós minimumszinthez igazították, vagyis megemelték a benzin és a gázolaj jövedéki adóját. A légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedékiadó-kötelezettség alá, így a légi közlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony, ezért – hasonlóan a többi uniós országhoz – a légitársaságok hozzájárulása zöldadóként Magyarországon is fennmarad, kedvezményt biztosítva ugyanakkor a kevésbé szennyező repülőgépeknek – jegyezték meg.

A törvény célja továbbra is a gazdaság fehérítése: „míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfacsalás mértéke, mára ez 5,1 százalékra csökkent, ezzel Magyarország érte el az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt az áfacsalás elleni küzdelemben. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is” – jegyezte meg a PM.

A most elfogadott adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel a kormány megvédi a családbarát adórendszert, megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát. A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege így jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot

mutatott rá a tárca.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok