Index Vakbarát Hírportál

Jön a hatszáz forint feletti benzinár

2023. július 5., szerda 06:12

Hatszáz forint feletti üzemanyagárral számolhatnak az autósok idén ősszel, amiben szerepet játszhat a jövedéki adó emelése és a forint várható gyengülése is.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzése szerint hatszáz forint fölé drágul az üzemanyagok litere az őszre, jövőre pedig hatszázötven forintos átlagár várható. A GKI a forint gyengülésével, illetve a jövedékiadó-emeléssel is számol előrejelzésében. Literenként 41 forinttal több adót kell fizetniük az autósoknak jövőre – írja az rtl.hu.

A jövedékiadó-emelést kedden szavazta meg az Országgyűlés kormánypárti többsége, a GKI szerint ráadásul a decemberi egy számjegyű infláció januárban ismét két számjegyű lehet, pont az üzemanyagok drágulása miatt.

A benzin literenkénti átlagára 574, a gázolajé pedig 561 forint, nagyjából 20 százalékkal magasabb, mint egy éve, amikor még árstop vonatkozott az üzemanyagokra. 

Mindeközben a Mol 70-ről 50 százalékra csökkentené az orosz olaj arányát a finomítóiban decemberig. Ez is dráguláshoz vezethet az Ásványolaj Szövetség szerint. Grád Ottó, a szervezet főtitkára úgy véli, hogy 

Sokkal nagyobb kockázatot jelent maga az árfolyam, illetve azok az adóváltozások, amelyekről már azért lehetett hallani a közelmúltban.

A jövedékiadó-emelés

A kormány egy hete nyújtotta be az üzemanyagok jövedéki adójának növeléséről szóló tervezetét. Az Orbán-kormány a közös uniós szabályokkal érvelt, miközben a literenként 41 forintos emelés majd kétszerese annak, ami kötelező lenne. Hogy miért, arra két hete Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

Így is a minimumszint környékén vagyunk. Tehát a mostani emeléssel is a Brüsszel által meghatározott minimumszint környékén vagyunk.

A GKI úgy számol, hogy az üzemanyagok már idén ősszel tovább drágulhatnak, mert szerintük emelkedhet az olaj ára, és gyengülhet a forint. A GKI szerint decemberre 10 százalék alá csökkenhet az infláció Magyarországon is, de úgy vélik, hogy a jövő év első néhány hónapjában ismét 10 százalék fölé ugorhat majd a pénzromlás a várható üzemanyag-drágulás miatt.

Rovatok