Index Vakbarát Hírportál

Kínába utazik a gazdaságfejlesztési miniszter

2023. július 5., szerda 13:36

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) delegációjának élén Kínába utazik, ahol a magyar gazdaság szempontjából kiemelt kormányzati és gazdasági szervezetekhez látogat – közölte a tárca az MTI szerint.

A GFM szerdai közleményében azt írta, Kína Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalom értéke eléri a 13 milliárd dollárt. Kínai útján a miniszter többek között találkozik a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tisztviselőivel, a Kínai Fejlesztési Bank, a Bank of China, a Kínai Export-Import Bank, valamint a Huawei képviselőivel is. 

A közleményben Nagy Márton kiemelte: „Kína a világ egyik legjelentősebb gazdasága, rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, technológiai világnagyhatalommá vált, a jüan és a kínai befektetések világgazdasági szerepe egyre meghatározóbb. Egyre több jelentős kínai beruházás érkezik hazánkba, így már az FDI állomány 3 százaléka köthető Kínához.”

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, ahhoz, hogy hazánk a jövőben is fenn tudja tartani a dinamikus gazdasági növekedést, új beruházásokra van szükség. Így védhetők meg a családok, a munkahelyek, ennek köszönhetően folytatódhat a bérek folyamatos és nagyarányú emelkedése.

Rovatok