Index Vakbarát Hírportál

Mélyrepülésbe kezdett a forint

2023. július 6., csütörtök 10:03

Továbbra is a forint a legizgalmasabb deviza a nyári kereskedésben, hiszen a gyengülés lendülete tegnap is folytatódott, sőt egyelőre ma reggel sem látszik, hogy lassítana a hazai fizetőeszköz értékvesztése – állapította meg a lapunkhoz eljuttatott elemzésében Varga Zoltán, az Equilor elemzője. A reggeli órákban már 384 forint fölé is benézett az euró, ahol az amerikai bankpánik hatásaitól eltekintve legutóbb februárban járt a magyar fizetőeszköz – világított rá lapunknak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője.

Az eurót csütörtök reggel hét órakor 381,70 forinton jegyezték a szerda kora esti 379,71 forint után, de később felment 384 fölé is. 11 óra 30 perc magasságában is még a 383-as szint körül járt a magyar deviza.

Az euró június 10-én 368 forinton is állt, vagyis egy hónap alatt több mint 15 forintot romlott.

„Sajnos a hirtelen gyengülés azt erősíti meg, hogy az egyetlen pozitívum, a magas kamat ilyenkor keveset ér, hiszen az egyhavi kamatot néhány óra alatt képes elveszíteni az árfolyam” – állapította meg Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a fordulat akkor érkezhet, ha a lendület elfogy és néhány napig oldalazni kezd az árfolyam, akkor újra vonzóvá válhat a kamat. Technikailag nagyobb űr következik az ellenállások terén.

 A forint ellen fogadtak

„Több tényező együttesen hatott a forint ellen az utóbbi időszakban. Időrendben nézve a hétfőn publikált BMI hosszú idő után csökkent a növekedést jelző 50 pont alá, és habár számos hibája van a mutatónak, és az utóbbi időszakban rengeteg kritikát is kapott a módszertana, továbbra is jelentős figyelem övezi, bár az árfolyamra nem ez gyakorolt hatást elsősorban” – magyarázta lapunknak Molnár Dániel.

A Makronóm Intézet elemzője szerint negatív hatása lehetett a kedden megjelent első negyedéves eredményszemléletű költségvetési adatoknak is, amely erősen kérdésessé teszi, hogy tartható-e az idei évre a 3,9 százalékos kormányzati hiánycél.

Szerdán jelent meg az Európai Bizottság friss jogállamisági jelentése, amely nem tartalmaz kedvező üzeneteket az uniós források mielőbbi folyósítását illetően, így ez szintén a forint gyengülésének irányába hat

– ismertette Molnár Dániel, kitérve arra is, hogy összességében kedvezőtlen képet festenek a gazdaság helyzetéről a ma reggel megjelent ipari és kiskereskedelmi adatok is. Az ipari termelés ugyan havi alapon nőtt, de éves szinten még mindig jelentős visszaesést mutat, döntő részben a belső kereslet gyengülése nyomán, míg a kiskereskedelmi forgalom mérséklődését a magas bázis és a magas infláció miatt csökkenő vásárlóerő magyarázza.

A monetáris politika kapcsán az elemző kiemelte, hogy egyre erősebbek azok a várakozások, hogy az EKB és a Fed további kamatemeléseket hajthat végre, miközben az MNB fokozatosan lazíthatja a kamatkondíciókat, mérsékelve ezzel a kamatkülönbözetet és gyengítve a forint árfolyamát.

Rovatok