Index Vakbarát Hírportál

Ománi vezetőkkel tárgyalt az iparpolitikáért felelős államtitkár

2023. július 7., péntek 13:15

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevében Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár fogadta dr. Said Mohammed Ahmed Al Saqrit, Omán gazdasági miniszterét. Az egyeztetés célja a magyar–ománi kétoldalú kapcsolatok támogatása és megerősítése volt.

Az idén június 15-én tartott Magyar–Ománi Gazdasági Vegyes Bizottság első ülésén a felek megállapították, hogy mindkét ország érdekelt a technológia- és tudástranszfert elősegítő kétoldalú együttműködésekben, a mostani egyeztetés is ezen célok mentén zajlott. Fábián Gergely kiemelte: mielőbb el kell kezdeni a minél szélesebb körű együttműködés kereteinek kialakítását.

Omán a tavalyi évben Magyarország 85. kereskedelmi partnere volt, a kétoldalú áruforgalom 2022-ben több mint 35 millió dollárt ért el. A két ország közötti kapcsolatok hagyományosan széles körűek, és az elmúlt években jelentős együttműködések jöttek létre, amelyeket tovább szükséges mélyíteni – tette hozzá az államtitkár.

A megbeszéléskor az olajipar mellett új lehetőségek kerültek azonosításra a feldolgozóipar és a technológia területén is, így a felek megállapodtak abban, hogy felmérik mindazon területeket, ahol célszerű szoros együttműködést kialakítani az országok között.

A kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok megerősítése érdekében az egyeztetések így folyamatosak maradnak a jövőben is – tájékoztatott erről az MTI.

Rovatok