Index Vakbarát Hírportál

Magyarország élen jár, ha orosz olajimportról van szó

2023. július 9., vasárnap 17:19

Jelentősen csökkent Oroszország exportbevétele a tavalyi évhez képest, azonban részben sikerült pótolni ezt a kiesést az elmúlt fél évben, az Európai Unióból főként Magyarország és Szlovákia segítségével.

90 százalékkal esett vissza Oroszország exportbevétele annak ellenére, hogy csak az Európai Unió országai közel 20 milliárd dollár értékben importáltak gázt és olajat a nagyhatalomtól – írja a napi.hu a Reserch on Energy and Clean Air (CREA) adatai alapján. 

Az importban Magyarország és Szlovákia áll az élen. Mindkét ország közel kétmillió dollár értékben vásárolt orosz olajat és gázt az elmúlt fél évben. A legnagyobb importőr az unión belül Szlovákia volt az első fél évben, több mint 2 milliárd dolláros értékkel, ennek kicsit több mint felét az olaj adta. 

Magyarország nem sokkal maradt el Szlovákia mögött: 1,9 milliárd dollárnyi értékben vásároltunk az oroszoktól.

A két ország közti eltérés oka az, hogy mi jóval több mint a felét költöttük gázra az összegnek, miközben Szlovákia nagyobb arányban vett olajat az oroszoktól. 

Az unió jelentősebb vásárlói még Spanyolország és Belgium voltak, ők inkább gázra költöttek. Az idei év első fele legnagyobb importőrének Kína számít, ugyanis 

Június 16-ig idén 30 milliárd dollárt fizetett az oroszoknak a fosszilis energiahordozókért.

Összességében elmondható, hogy Oroszország nem tudta pótolni európai kiesését leginkább a gáz esetében. Így még a lecsökkent európai export is jelentősnek látszik a teljes orosz kivitelen belül.

Ha az uniós vásárlók továbbra sem növelik földgázimportjukat, Oroszország utolsó lehetősége Kína marad, de az gyanítható, hogy a távol-keleti nagyhatalom valamivel kedvezményesebb árakon vásárolhat az oroszoktól.

Rovatok