Index Vakbarát Hírportál

Manipulálták a földgázárakat, elképesztő büntetés érkezett

2023. július 10., hétfő 11:26

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 500 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Prvo Plinarsko Drustvo (PPD) horvát energiakereskedőt piaci manipuláció miatt.

A tájékoztatás szerint a PPD tavaly január 17. és 26. között részt vett a mosonmagyaróvári határkeresztezési ponton Ausztriából Magyarország felé történő földgázszállítási szolgáltatást érintő kapacitás kiosztására szervezett aukción.

A piaci szereplő folyamatosan licitált a felajánlott kapacitás teljes mennyiségére, majd kapacitáslekötés nélkül hagyta el az árverést.

A hivatal szerint a PPD az aukción félrevezető jelzést adott a kapacitástermék keresletéről, másrészt mesterséges szinten rögzítette a kapacitástermék mint nagykereskedelmi energiatermék árát.

Brutális bírság jöhet

A MEKH a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezései értelmében ellátja a földgázpiacot érintően az 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben (REMIT) meghatározott, nemzeti szabályozó hatóságra vonatkozó feladatokat, illetve ezzel összefüggésben ellenőrzési, nagykereskedelmi piacfelügyeleti eljárást végez.

A MEKH által lefolytatott eljárás megállapította, hogy a PPD az aukción tanúsított magatartásával megsértette a REMIT 5. cikkében foglalt, piaci manipulációra vonatkozó tilalmat. A REMIT-jogsértéssel összefüggésben a MEKH nyilvános határozatában 500 millió forintos bírságot szabott ki a PPD-re – zárja tájékoztatását a MEKH.

Rovatok