Index Vakbarát Hírportál

A felső tíz százalék kapta a támogatások csaknem 80 százalékát

2023. július 11., kedd 09:19

Rekordmennyiségű összeget osztottak szét 2022-ben az agrártámogatások keretében. A legjobban a legnagyobbak jártak, a legtehetősebb 10 százalék kapta a támogatások csaknem 80 százalékát. A legtöbbet Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc érdekeltségei kaszáltak.

2022-ben rekordösszegű, 1007 milliárd forintnyi agrártámogatást osztottak ki, a vidékfejlesztési kassza kiadásai pedig megközelítették a közvetlen támogatások összegét – derül ki a K-Monitor elemzéséből. A támogatási rendszer továbbra is a legnagyobb gazdálkodóknak kedvez,

a támogatások csaknem 80 százaléka a kedvezményezettek felső 10 százalékának jut.

Tavaly azok az agrárgazdálkodók nyerték el a legtöbb pénzt, akik hatékonyságnövelő beruházások megvalósítására pályáztak, értelemszerűen ez is a nagyobb, tőkeerősebb, hitelképesebb vállalkozások irányába tolta el a mérleget.

A beruházási támogatások kissé átrendezték a megszokott rangsort:

A Csányi Sándor tulajdonában álló Bonafarm-csoport – stratégiai partnereivel együtt – 4,8 milliárd forint támogatásban részesült, de rajtuk kívül milliárdos nagyságrendű támogatásban részesültek a korábbi évekből ismert külföldi és belföldi nagy gazdálkodók, élelmiszeripari vállalkozások is. A teljesség igénye nélkül jelentős pénzek vándoroltak

2012 óta több mint nyolcezer milliárd forintot osztottak ki a Közös Agrárpolitika keretében gazdálkodóknak és a mezőgazdaság fejlesztését közvetve támogató intézményeknek.

Rovatok