Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő késéseket produkálnak az Európán áthaladó repülőgépek

2023. július 12., szerda 21:20

Az Eurocontrol jelentései szerint járatonként 3,7 perces késés volt kimutatható. Ez a tavalyi évhez képest javuló tendencia, de a 2019–es eredményekkel megegyezik.

Júniusban csaknem egymillió járat közlekedett Európa légterében, ami a tavalyi évhez képest 7 százalékos javulást, azonban 2019–hez képest 8 százalékos csökkenést jelent – írja az airportal.hu.

Azonban Európa egyes részein kimutatható javuló tendencia, például a dél-európai térségben 15 százalékos javulást jegyeztek fel.

Az Eurocontrol közleményében kiemelte, a késések többek között felróhatók az orosz–ukrán háborúnak is, hiszen a konfliktus miatt nem használható a légtér egy része, ami több helyen is megnöveli a légi forgalmat.

A közlemény szintén elismerte, hogy egyes területeken akadnak infrastrukturális és személyzetbeli problémák is, amik hozzájárulnak a késések növekedéséhez.

Raúl Melinda, az Eurocontrol főigazgatója múlt hét szerdán úgy fogalmazott:

Kihívásokkal teli nyárra számít, mert számos kulcsfontosságú légtérben várhatóan túlterhelt lesz a légiforgalmi irányítás, ami késésekhez vezethet.

Kiemelte: Magyarország légterében is túlterheltségre számít a nyári csúcsidőszak alatt, főként pénteken és a hétvégi napokon.

A vezető pozitívan értékelte a tavalyi évhez képest elért javulást, de hozzátette, hogy még mindig nagy az elmaradás 2019–hez képest, amit mindenképpen be kell hozni. Elkeserítőnek nevezte azon politikusok jelenlegi hallgatását, akik a tavalyi évben hevesen bírálták a légitársaságokat, most pedig az ő irányításuk alatt zajlanak a légiforgalmi irányítási zavarok.

Rovatok