Index Vakbarát Hírportál

Drámai helyzet alakul a napelemes piacon, köddé válnak a beruházók

2023. július 12., szerda 12:21

Tavaly felfüggesztették a visszatáplálási lehetőséget, ezzel ellehetetlenült a szaldóelszámolás, a potenciális felhasználók a kiszámíthatatlanság miatt egyszerűen elállnak a beruházásoktól. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint lassan strukturális problémákat okoz, hogy a szabályozói környezet teljesen kiszámíthatatlan.

Olyan gyorsan változik a napelemes iparágban a szabályozói környezet, hogy a piaci szereplők csak kapkodják a fejüket – mondta az Indexnek Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója. Példaként felhozta, hogy már megnyílt az a felület, amelyen a napelemekkel összefüggő támogatási kérelmeket kezelik, de az előzetes kommunikációval ellentétben a kivitelezési számlát nem szükséges csatolni, arról adatot szolgáltatni ugyanakkor kötelező.

„A pályázati felhívás és maga a felület több ponton kérdéseket vet fel, ellentmondásokat tartalmaz. Állásfoglalást kértünk a kezelőtől, reméljük, a rögzíthetőség mellett a kifizetések is gyorsan elindulnak, különben az ágazat heteken belül elvérzik” – mondta az A1 Solar ügyvezető igazgatója, aki a háttérbeszélgetésen hozzátette:

óriási bajban van a szektor, A kivitelezési munkák elfogytak, új megrendelések pedig elenyésző számban érkeznek.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) rendszeresen publikálja a naperőművi termelésben tapasztalható újabbnál újabb rekordokat, amelyek nem a lakossági, hanem sokkal inkább az erőművi termelésnek köszönhetők. „Mikro-, kis- és középvállalkozói szinten nincsenek új szerződések. A szabályozó akit tudott, eltántorított a napelemes beruházásától. Holott nincs lehetőség visszatáplálásra, a megtérülés mégis garantált” – húzta alá.

Teljes a bizonytalanság

A legutóbbi tájékoztatás szerint azért nincs lehetőség a visszatáplálásra, mert a hálózat ilyen mértékű napelemek által termelt energiát képtelen befogadni. Ám az A1 Solar ügyvezető igazgatója úgy véli, a rendszerterhelés a lakossági napelemes rendszerek 96 százalékában megoldható lenne. „Valóban vannak olyan területek, ahol gondot okozna, ha a jelentős mértékű visszatáplálás történne egyszerre, más becslések szerint az ország területének 10 százaléka problémás. Ám egyedi szinten lehetne kezelni az így kialakuló terhelést” – összegezte. 

Szenyán Endre szerint kereslet továbbra is van, ezt a környező országokban tapasztalható folyamatok ugyancsak alátámasztják. Jól látható, óriási lehetőséget szalaszt most el az ország.

A lakosság saját erőből egy paksi erőművi kapacitást tett volna be a hálózatba, ha nem piszkálják meg a visszatáplálást.

„Ám mivel a szabályozó határozottan és kiszámíthatatlanul lépett, már ágazati szintű problémák alakultak ki, a kivitelezési oldalon elfogytak a munkák, hamarosan szakemberhiány következhet” – tette hozzá.

Az ügyvezető az Index kérdésére kiemelte, az A1 Solarnál a tavalyi rezsicsökkentés megváltoztatását követő hetekben nyolcvanszorosára emelkedett a megkeresések száma. Majd az október 13-i Kormányinfó után – amikor bejelentették, hogy október 31-től megszűnik a visszatáplálás – minden megváltozott. Október 31-től összesen két tucat lakossági szerződést kötöttek, szemben a korábbi havi több százzal.

Az Index valamennyi iparági forrása egymástól függetlenül megerősítette, hogy a visszatáplálás körül továbbra is teljes a bizonytalanság.

A tilalom ellenére érdemes még idén napelemes rendszert telepíteni, hiszen akkor a mostani szabályzások szerint további 10 évig szaldóelszámolásba lehet kerülni. Jövőre a bruttó elszámolás lép hatályba, melyről kevés információ áll rendelkezésre, ám annyit már tudhatunk, hogy termelési időszakokra bontva, előre meghatározott áron lehet majd megvásárolni és visszatáplálni az energiát.

„Bármilyen megoldás jobb lenne, mint a kiszámíthatatlanság. Mindig más feltételekhez kell alkalmazkodni. A szabályozói környezet megbízhatósága fontosabb, mint azt bárki is gondolná. A vállalkozások képtelenek tervezni, még a nagyobb cégek is” – mondta a háttérbeszélgetésen Szenyán Endre, hozzátéve, hogy ők ezért inkább a kiszámíthatóbbnak ítélt országok irányába nyitottak.

Mi lesz a szaldóelszámolással?

A szaldóelszámolás körül is nagy a bizonytalanság, hisz a visszatáplálási tilalommal egy időben ezt az elszámolási formát is felfüggesztették. Az európai uniós szabályozásokat követve a szaldóelszámolás december 31-ig maradhat, az ezután telepítendő rendszerekre már minden esetben a bruttó elszámolást kell alkalmazni.

És most jön a lényeg: az előzetes kormányzati kommunikáció szerint idén ősszel valamilyen formában engedik majd a visszatáplálást, ahogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábban nyilatkozott az Indexnek, a kormány „gondolkodik azon, hogy a lakossági napelemeknél januártól az éves szaldóelszámolás havira alakuljon át”. Tehát aki még idén végez a napelemes beruházásával, és megkapja az engedélyt, az a szaldóelszámolási rendszerben maradhat – a piaci információink szerint legkésőbb 2033-ig.

A havi szaldóelszámolás kevésbé kedvező, mint az éves, de várhatóan még mindig jobb lehetőséget nyújt, mint a 2024-től bevezetendő bruttó elszámolás.

Ezt megerősítette lapunknak Szenyán Endre is, aki úgy fogalmazott, a lakosságon túl a cégeknek még mindig jobban megéri a mostani rendszerben telepíteni, hiszen a fogyasztás és a termelés párhuzamosan zajlik.

Az A1 Solar ügyvezető igazgatója arra is emlékeztetett, ma még nem tudni, hogy az uniós pénzek mikor érkeznek, de ha jönnek, akkor a dekarbonizáció szerepel majd célként. Ha viszont addigra nem lesznek kivitelezők, akik elvégzik a beruházásokat, akkor nehezebben lesznek lehívhatóak a források.

(Borítókép: Mia Bucher / picture alliance / Getty Images)

Rovatok