Index Vakbarát Hírportál

Csehország nem áll csehül, megvalósították Orbán Viktor álmát

2023. július 13., csütörtök 13:19

Júniusban egy számjegyűre, 9,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a májusi 11,1 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. A magyar kormány kiemelt céljai között szintén szerepel a pénzromlás egy számjegyűre csökkentése, azonban a cseh tíz százalék alatti értékkel szemben Magyarországon még húsz százalék felett tartózkodott az infláció júniusban.

Orbán Viktor az Országgyűlés júliusi ülésén megerősítette a kormány korábbi vállalását, mely szerint év végére az infláció egy számjegyű lesz. A pénzromlást válogatott inflációtörő eszközökkel – először árstopokkal, majd kötelező akciózással és legújabban az online árfigyelő rendszerrel – gyorsítják. Erre szükség is van, hiszen az uniós mezőnyben Magyarországon toronymagasan a legmagasabb az infláció.

A 20,1 százalékos júniusi inflációs adat még mindig magas, de már nagy előrelépés a januári 25,7 százalékos csúcs és az előző havi 21,5 százalékos értékről. Már csak hónapok vannak hátra, októberben egy számjegyűre olvadhat a most még régiós rekordernek számító hazai infláció az MBH Bank szakértői szerint.

Csehország már meglépte 

Júniusban egy számjegyűre, 9,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a májusi 11,1 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal adatait csütörtökön az MTI.

A közleményből kiderül, hogy alacsonyabb inflációt legutóbb 2021 decemberében mértek Csehországban. Azt megelőzően több mint tíz évig a csehországi infláció mindig jóval tíz százalék alatt mozgott. Havi összehasonlításban júniusban 0,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint májusban.

Az áremelkedés ütemének csökkenését elsősorban az élelmiszerek és az üdítőitalok, valamint a háztartások költségeinek mérsékeltebb emelkedése befolyásolta

– jelezte Jaroslav Sixta, a statisztikai hivatal elnökhelyettese a sajtótájékoztatón. Az élelmiszerek júniusban 12 százalékkal emelkedtek a májusi 14,5 százalék után, a háztartási kiadások pedig 14,4 százalékkal az egy hónappal korábbi 16,1 százalékot követően – világított rá Jaroslav Sixta, hozzátéve, hogy visszaesett a húsok, az étolajok, a sajtok áremelkedésének mértéke is.

Jó hír, hogy tíz százalék alá csökkent az infláció, és ehhez a kormány lépései is hozzájárultak – jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök, kiemelve, hogy az általa vezetett kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy a csehországi infláció egy számjegyű maradjon a továbbiakban is.

A magyar kormány korábban jelezte, hogy augusztusban leveszi az élelmiszerár-sapkát. 

Számos termék ára csökkenni fog, amikor a piaci árak érvényesülnek. A megnövelt, 15 százalékos kötelező akciózással még olcsóbbá is válhatnak a most még ársapkás termékek az intézkedés kivezetése után

– világított rá Suppan Gergely, rámutatva, hogy ilyen termék lehet például a csirkemell. Az MBH Bank vezető elemzője a gabonaárak csökkenésével számol, ami a lisztből készült termékek árait csökkenti majd.

Rovatok