Index Vakbarát Hírportál

Nagyszabású felújításokba kezd az egyik magyar zsidó egyház

2023. július 13., csütörtök 16:44

Rekonstrukciós programot indít a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség. Elsőként a Kazinczy utcai „kis zsinagóga” és a Jósika utcai imaház újul meg – tudtuk meg a szervezet csütörtöki közleményéből.

A nyár végéig megkezdődik a Kazinczy utcai „kis zsinagóga” és Jósika utcai imaház felújítása az Erzsébetvárosban. A két leromlott állapotú templom helyreállításának költsége közel százmillió forint, amit a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) a számára kifejezetten erre a célra felajánlott magánadományokból finanszíroz – közölte sajtóközleményében a vallási szervezet. 

A legkisebb magyar zsidó egyház májusban hivatalba lépett új vezetése – a költségvetési egyensúly megteremtése és a hitélet újraindítása mellett – a következő években szeretné a teljes ingatlanállományát felújítani, és ennek érdekében rekonstrukciós programot indít.

Történelmi épületek újulnak meg

A Kazinczy utcai „kis zsinagógát” az 1980-as évek végén, Bokor Sándor hitközségi építészmérnök tervei szerint alakították ki, miután az 1913-ban átadott főtemplom állapota leromlott, az épület használata veszélyessé vált. Mára a „kis zsinagóga” került hasonló helyzetbe, így az ingatlan jelentős felújításra szorul.

Többek között fel kell újítani a belső burkolatot, korszerűsíteni kell a világítást, a nyílászárókat, modernizálni kell a kiszolgálóhelyiségeket

– fejtette ki Keszler Gábor, a MAOIH elnöke, aki a felújítás várható költségét 4050 millió forintra tette. „A kivitelezőkkel az egyeztetés már folyamatban van, a munkálatokat még a nyáron meg szeretnék kezdeni" – fűzte hozzá.

Az 1895-ben megnyílt, évtizedek óta nem használt, volt Kattler Erzsébet-imaház – a templomot Kattler Bernát kalaposmester alapította elhunyt kislánya emlékére – egykoron fontos szerepet játszott az Erzsébetváros ortodox zsidók hitéletében.

Állapota mára rendkívül leromlott, hitéleti használatra nem alkalmas. A Jósika utcai imaház felújítását, aminek költségét Keszler Gábor 5060 millió forintra becsülte, a nyár végéig be is akarják fejezni.

Mindkét rekonstrukció zárt, a források célirányos hasznosulását garantáló finanszírozási rendszerben, a kifejezetten erre a célra juttatott magánadományok felhasználásával történik majd

– ismertette a MAOIH elnöke, hozzátéve, hogy a Dob utcaKazinczy utcai – a nagy zsinagógát is magába foglaló – épületegyüttes felújítása soha nem fejeződött be.

„Egy nagyobb esőzésnél vödröket kell a padsorok közé állítani, nincs fűtés, nincs hűtés, veszélyes a világítás, ott is haladéktalan felújításokra van szükség a további károk megelőzésére. Műemléki védettségű, rendkívül egyedi beltéri megoldásokkal rendelkező rituális fürdőnk romokban, néhol életveszélyes állapotban” – sorolta a problémákat Keszler Gábor, megjegyezve, hogy a milliárdos forrásigény fedezésére az egyház nagyon számít a hazai és külföldi magánadományokra.

A MAOIH-ról

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) a három közül a legkisebb hazai zsidó egyház, a több, mint százötven éves múltra visszatekintő magyar ortodox zsidó közösség 1871 óta működő vallási (és ehhez kapcsolódó társadalmi, kulturális, szociális, oktatási és kegyeleti) képviselete. Öt zsinagóga és imaház, rituális fürdő, idősek szeretetotthona, bölcsőde és óvoda tartozik intézményei közé.

A MAOIH elindította a „Save the Hungarian Orthodoxy / Mentsük meg a magyar orthodoxiát” kezdeményezést.

Egy olyan platformot szeretnénk létrehozni, amelyhez itthonról és a határainkon túlról, felekezeti hovatartozástól függetlenül bárki tud kapcsolódni, akinek fontos a magyar ortodox zsidóság megmentése

– hangsúlyozta Keszler Gábor. Az elképzelések szerint a saját weboldallal, közösségimédia-csatornákkal, crowdfunding (közösségi finanszírozási) funkcióval rendelkező, a magyar ortodox zsidóság értékeinek, kultúrájának, tradícióinak megmentését célul kitűző, információs és interakciós platform a következő hónapokban indul be, szintén magánadományokból.

Gatyába akarják rázni a költségvetést

A közleményben jelezték, hogy a MAOIH élén májusban volt váltás, „az új vezetés azóta minden erejével az előző éra felelőtlen gazdálkodása következtében kialakult pénzügyi válsághelyzet megoldásán dolgozik” – fogalmaztak.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) új vezetősége is beszállt a háborúba, ami a három Magyarországon működő zsidó egyház között robbant ki. A szervezet korábbi vezetőjének, Deutsch Róbertnek a leváltása miatt teljesen elszabadultak az indulatok, de az új vezetés szeretné megnyugtatni a hitközséget.

Ismertették, hogy a kifizetetlen számlatartozás eléri a 250 millió forintot, miközben az egyháznak semmi tartaléka nincsen. „Az új vezetés május elején alig 5 millió forintot talált a MAOIH bankszámláin, a piacképes ingatlanokat pedig mind eladták az elmúlt évtizedekben” – emlékeztettek a közleményben.

Kifejtették, hogy az új vezetésnek május eleje óta jelentős, 20 százalékos költségcsökkentést sikerült elérnie, ám az egyház bevételei – köztük az úgynevezett örökjáradék, amit a magyar állam az 1991-es restitúciós törvény alapján, azon korábban hitéleti vagy közösségi célt szolgáló egyházi ingatlanok után fizet, amelyeket a 1948. január 1. után kártalanítás nélkül államosítottak – még így is csak a kiadások alig felét fedezik.

Rovatok