Index Vakbarát Hírportál

Hét európai országban keresnek rosszabbul a magyar pedagógusoknál

2023. július 13., csütörtök 14:19

A tanárok bére Luxemburgban a legmagasabb és Albániában a legalacsonyabb, Magyarország a középmezőnyben van Európában – állapította meg az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Az elemzésben rámutattak, hogy a visegrádi országok a középmezőny aljához tartoznak.

Világviszonylatban igaz, hogy az alapfokú, középfokú és felsőoktatásban dolgozó tanárok túlhajszoltak és alulfizetettek. A jövedelmi különbségek sokszor Európán belül is egészen látványosak.

Az éves bruttó átlagkeresetet figyelembe véve a legjobban Luxemburgban, Svájcban, Németországban, Dániában és Izlandon keresnek a kezdő tanárok. 

A legkevesebb fizetést Bulgáriában, Észak-Macedóniában, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Albániában kapják  

– világított rá elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Megjegyezték, hogy Közép-Kelet-Európa és a V4-es országok a középmezőnyben helyezkednek el, viszont Csehországon kívül Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia mutatója is 9 ezer euró alatt marad.

Litvániában emelkedett a legnagyobb ütemben a tanárok bére

Az Oeconomus elemzői szerint a legnagyobb növekedés Litvániában, Bulgáriában, Csehországban és Izlandon volt. Emellett úgy látják, hogy Magyarország, Szlovákia és Lengyelország is igyekezett látványos erőfeszítéseket tenni bérek felzárkóztatása érdekében.

Egy számjegyű mértékben növekedett a tanárok bére Szlovéniában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Cipruson. Törökországban viszont 10 százalékkal csökkent. Hazánk az 54 százalékos növekedésével a középmezőny felső részéhez tartozik.

 – ismertették.

A Gazdaságkutató Alapítvány GDP-arányosan is vizsgálta az eredményeket. Az elemzés a 2020-as adatokat vette figyelembe, amely alapján 7,7 százalékkal Izlandon a legmagasabb az oktatásra fordított kiadás. 

„Svédország, Észtország, Belgium és Dánia 67 százalék közötti mutatókat produkálnak. A legszerényebb mutatókat Görögország, Olaszország, Bulgária, Románia és Írország adják, ezekben az országokban a mutató 4,5 százaléknál is kevesebb. Magyarország mutatója az EU-s átlag (5 százalék) közelében mozog a maga 4,7 százalékos értékével. Szlovákia ennél kevesebb, de Lengyelország és Csehország némileg magasabb mutatót hoz″ – tették hozzá.

A gazdaságkutató szervezet infografikát is készített az elemzéshez, amelyen bemutatja, milyen különbségek vannak az európai kontinensen a tanárok bérezésében.

Rovatok