Index Vakbarát Hírportál

Több mint egyéves rekordot döntött meg a forint pénteken

2023. július 14., péntek 21:36

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon pénteken. A dollár gyengülésének köszönhetően a forint még tovább tudott erősödni vele szemben. Felerősödtek az amerikai kamatemelések lezárásával kapcsolatos várakozások, amely így gyengítette a dollárt az euróval és azon keresztül a forinttal szemben is – állapította meg az Indexnek a forint erősödésével kapcsolatban Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője.

A forint csütörtöki és pénteki erősödését is elsősorban az amerikai deviza gyengülése befolyásolta. Pénteken a magyar fizetőeszköz 332,5 környékére erősödött a dollárral szemben a Tradingview/Forex.com adatai szerint.

Ez egy olyan szint, amelyet több mint 15 hónapja, tavaly március vége, április eleje óta nem láttunk.

Estére aztán elfáradt kicsit, gyengült a forint a dollárhoz képest: este fél tíz körül 333,31 környékén járt az árfolyam. 

Az euró árfolyama mindeközben a reggel hétkor jegyzett 373,81 forintról 373,92 forintra erősödött 18 órára, napközben 373,49 forint és 375,36 forint között mozgott.

Kedvezően hat a forintra a dollár gyengülése

A dollár esetében az árfolyamot inkább a dollár-euró keresztárfolyam mozgásai befolyásolják. Amennyiben az euró erősödik a dollár ellenében, az a forintra is kedvezően hat és fordítva.

Az euró-dollár kurzust pedig most leginkább a monetáris politikában meglévő különbségek mozgatják. A júniusi kamatdöntés keretében úgy a Fed, mint az EKB a vártnál szigorúbb hangnemet ütött meg, amely kedvezőtlenül hatott a kamatcsökkentési várakozásokra

– állapította meg az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm intézet elemzője hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok esetében azóta a piaci várakozásoknál kedvezőtlenebb foglalkoztatási adatok jelentek meg, illetve a júniusi infláció is alacsonyabb lett a vártnál. Mindez felerősítette a kamatemelések lezárásával kapcsolatos várakozásokat, amely így gyengítette a dollárt az euróval és azon keresztül a forinttal szemben is, rendre az 1,12-es szint fölé, illetve a 333-as szint közelébe.

A svájci frank jegyzése a reggeli 387,93 forintról 386,20 forintra csökkent, a dollár pedig 332,74 forintról 332,69 forintra gyengült.

Az euró jegyzése a reggeli 1,1234 dollárról 1,1239 dollárra változott.

AZ ÉV ELEJE ÓTA A FORINT 6,4 SZÁZALÉKKAL ERŐSÖDÖTT AZ EURÓ, 10,5 SZÁZALÉKKAL A DOLLÁR ÉS 3,7 SZÁZALÉKKAL A SVÁJCI FRANK ELLENÉBEN.

Ahogyan vasárnapi összefoglalónkban írtuk, az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint a magyar deviza múlt héten tapasztalt gyengülése után visszaerősödésre számíthatunk.

Rovatok