Index Vakbarát Hírportál

Megkérdezték a magyar főnököket, terveznek-e elbocsátásokat: itt a válasz!

2023. július 14., péntek 10:21

A második negyedévben csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek bővítenék létszámukat. Minden hatodik kkv jelezte, hogy a második negyedévben lehetnek elbocsátások – mutatta be közös kutatását az Egyensúly Intézet és a Vállalkozások Országos Szövetsége. A vállalatvezetők a jövőbeli elképzeléseikről vallottak a kutatóknak.

A vállalkozások helyzete és hangulata, valamint várakozásai a következő 12 hónapra valamelyest romlottak az első negyedévhez képest, amely összhangban van a várakozásokkal – mondta Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, ahol a VOSZ Barométer adatait ismertették.

A második negyedévben csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek bővítenék létszámukat, és minden hatodik kkv jelezte, hogy a második negyedévben lehetnek elbocsátások

– ismertette a kutatás eredményeit Kozák Ákos, kiemelve, hogy a feszes munkaerőpiaci helyzet, ami miatt nehéz új dolgozókat találni, nem engedi, hogy a cégek tömegesen váljanak meg a munkavállalóktól. Mivel hangulatkutatásról van szó, ezek nem feltétlenül valóságos, tényszerű adatok, erre korábban már rámutatott lapunknak a kutatást végző szervezet. Viszont jól tükrözi a kutatásba bevont cégvezetők jövőbeli kilátásait.

Van, aki hónapról hónapra tervez

A felmérés szerint az első negyedévhez képest nem romlott jelentősen a vállalkozások pénzügyi helyzete. Az alindex a cégek adótartozását, fizetési problémáikat és a tartalékok átlagos állományát méri.

A válaszadó cégek 17 százaléka nem rendelkezik 1-2 hónapra elegendő pénzügyi tartalékkal sem, és a válaszadók több mint kétharmadának fél évnél kevesebb tartaléka van

– fedték fel az MTI-hez eljuttatott kutatásban. Kozák Ákos jelezte, hogy saját üzletmenetükben már nemcsak a csökkenő vásárlóerő és az árnövekedés a legnagyobb probléma, hanem érzékelhetően megjelenik a körbetartozás problémája, a megrendelések elmaradása is. Az elmúlt évtizedben a körbetartozás a magyar gazdaság béklyója volt, amelyet sikerült orvosolni – tette hozzá a szakember.

Pozitívan néznek a jövőbe a cégvezetők

Az alindexek részletes eredményeit bemutatva Kozák Ákos hangsúlyozta, hogy az üzleti hangulat alindexben nem történt látványos elmozdulás az első negyedévhez képest. Az árbevétel várható alakulásával még mindig pozitívak a vállalkozások várakozásai, azonban a cégvezetők negyedévre, illetve egy évre előre tekintő kilátásai egy negyedév alatt 8 százalékponttal csökkentek.

Mivel a cégek háromnegyede már végrehajtotta a tervezett beruházásait, így a további beruházásokat és új munkaerő felvételét tervező cégek aránya csökkent a második negyedévben

– ismertette a beruházási alindex 8 százalékpontos visszaesése mögött húzódó tényezőket Kozák Ákos. A megkérdezett cégek negyede vélte úgy, hogy kifejezetten romlott a fizetési morál az első negyedévi 17 százalékhoz képest.

Energiahatékonyságra törekednek

A friss felmérésben vizsgálták azt is, hogy az energiaárak változása milyen hatással bír a vállalkozásokra. Minden második cégvezető (51 százalék) válaszolt úgy, hogy a jelenlegi árszintek is kritikusnak tekinthetők, és további 10 százalékos áremelés esetében ezen cégek aránya már eléri a 70 százalékot.

A megemelkedett energiaárakra a cégek az értékesítési árak emelésével és energiahatékonysági beruházásokkal válaszoltak, utóbbi esetében magas azon cégek aránya, amelyek még nem hajtották végre, de terveznek valamilyen beruházást

– derült ki a kutatásból. A beérkező válaszok alapján a magas energiaárak csak nagyon kevés esetben vezettek az üzletmenet leállításához, a cégek több mint 95 százaléka nem is tervezi működésének beszüntetését.

(Borítókép:  Daniel Grill / Getty Images Hungary)

Rovatok