Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia megtervezte a világ legfinomabb energiaitalát

2023. július 17., hétfő 15:21

Elindult a világ első olyan energiaitalának a gyártása, amelyet teljes egészében az AI (azaz a mesterséges intelligencia) fejlesztett ki a Hell Energyvel. A Tutti-frutti & Berry-blast-ízű HELL A. I. Szikszón, Európa egyik legmodernebb italgyártó gépsorain készül, ahol még a gyártásindítás módja is a mesterséges intelligencia javaslata alapján történt.

Egy magyar cég olyan ötlettel állt elő, amire még nem volt példa az energiaital-szektorban: megszületett az első olyan energiaital, amelyet teljes egészében az AI fejlesztett ki a Hell Energyvel együttműködésben. Az új íz minden elemét, szigorúan megválogatott összetevőit, designját és marketingeszközeit is az AI tervezte, és meg is kóstolta. Ilyen komplex folyamatot az italszegmensben még korábban senki sem indított el tisztán a mesterséges intelligenciára alapozva.

Amikor a Hell Energy megbízta az AI-t egy új, a számára tökéletes energiaital kifejlesztésével, a mesterséges intelligencia a világhálón fellelhető, hihetetlenül nagy mennyiségű információt feldolgozva alkotta meg az általa legjobbnak tartott receptet. 

Az AI nem csak abból indult ki, mit várnak el az emberek egy energiaitaltól, hanem kiemelt célja volt, hogy minél jobb és finomabb italt hozzon létre.

A mesterséges intelligencia szerint a jelenleg legjobb recept a valódi koffein és az optimalizált cukormennyiség mellett többek között vitaminokat és aminosavakat is tartalmaz, és természetesen megfelel minden élelmiszeripari jogszabálynak, például az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) ajánlásainak, valamint az NRV- (ajánlott napi bevitel) iránymutatásoknak is.

Az AI három ízvariációt alkotott, és egy New York-i vállalat technológiája segítségével digitalizálta, azaz meg is kóstolta mindhárom italát, majd prediktív intelligenciával, rengeteg adat és statisztika elemzése után választotta ki, melyik íz a befutó. Így született meg a valóban egyedülálló, frissítő, gyümölcsös íz, a Tutti-frutti & Berry-blast, melyhez még a csomagolás designját is a mesterséges intelligencia tervezte meg a végtelenszer újrahasznosítható aludobozokra.

Ennek a világon jelenleg egyedülálló terméknek a gyártása indult ma el a HELL ENERGY szikszói üzemében.

A receptúra egyébként szigorúan titkos, levédésére is az AI adott javaslatot. A receptet csak egyetlen, magas szintű biztonsági elemekkel ellátott számítógépen tárolják a Hell Energy szikszói gyárában, és a gépnek otthont adó helyiség kialakítását is a mesterséges intelligencia tervezte.

Természetesen biztonsági másolat nélkül nincs igazi védelem, így a receptet egy svájci trezorban is őrzik.

A mesterséges intelligencia által javasolt biztonsági elemeknek az is része, hogy mindösszesen két ember jogosult elindítani a HELL A. I. gyártását a szikszói üzemben, és ők is csak szigorú, három lépéses azonosítás után. Így maga a mesterséges intelligencia „rendelkezett” a gyártás mikéntjéről is, ennyire védi saját fejlesztését.

Az új termék Szikszó italgyártó gépsorain készül, és az első legyártott HELL A. I. energiaitalok hamarosan elérhetőek lesznek a hazai boltokban és a márka webshopjában, majd a Hell Energy legfontosabb exportországaiban, így a tervek szerint nyár végéig több mint 60 országban lesz kapható. 

Rovatok