Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Nem tudni semmilyen apokaliptikus határidőről

2023. július 18., kedd 15:47

Már csak a Európai Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e és mikor az Erasmus-források, ez teljes egészében az ő felelősségük – fogalmazott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Nem tudni semmilyen „apokaliptikus” határidőről, amit az Európai Bizottság szabott volna – fogalmazott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az ATV-nek arról, hogy állítása szerint a kormány mindent teljesített, amit az Európai Bizottság kért.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a Bizottság részéről a tárgyalásokon normaszöveg-javaslatot kértek, nem a parlament által már megszavazott törvénymódosításokat.

Már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e és mikor az Erasmus-források, ez teljes egészében az ő felelősségük

– mondta, ezzel megerősítve azt is, hogy a Bizottságtól megküldött normaszöveg-javaslatra nem kapott választ. Jelenleg Brüsszelben is nyári szünet van, így a tárgyalások szeptemberben folytatódhatnak. Bár a Jobbik nyári parlamenti ülést sürget, de Navracsics Tibor szavaiból az derült ki:

nincs szükség rendkívüli ülésre az Erasmus+ program miatt.

A miniszter változatlanul optimista, bízik benne, hogy lesz megállapodás.

Szivárog a brüsszeli pénzcsap

Ahogy arról kedden beszámoltunk, míg a kormány nem jut dűlőre az Európai Bizottsággal, addig a hazai költségvetés kockázatára és terhére lehet csak finanszírozni a 2021–2027-es uniós ciklus pályázatait.

Igaz, ez nem volt másképp a 2014–2020-as vagy azt megelőzően a 2007–2013-as időszak elején sem, hiszen az adott tagország azt megelőzően legfeljebb előleghez, illetve előfinanszírozáshoz jut, amíg a beruházások nem kerülnek olyan fázisba, hogy azok alapján fejlesztési számlákat lehessen kiküldeni brüsszeli ellentételezésre.

Korábbi cikkünkben úgy fogalmaztunk, lassan őrölnek a malmok az uniós intézményrendszerben, ahol augusztusban ráadásul a fű se nő, így leghamarabb szeptembertől várható, hogy pont kerüljön a kérdőjelek helyére Magyarország és az Európai Bizottság vitájában.

Ugyanakkor a Széchenyi Terv Plusz pályázati információs portál aktuális statisztikái alapján megállapítható, hogy a 2021–2027-es ciklus javában zajlik, hiszen

Ez alapján a sikerráta darabszámban 48, összegszerűen viszont 60 százalékos. A jóváhagyott támogatások közül eddig 1098 milliárd forintot fizettek ki. Annak tudható be egyébként a jelentős, 12 százalékpontos eltérés az említett sikerrátában, hogy a négy már futó program közül kettő nem közvetlenül a reálgazdasági szereplőket célozza, ezért azokban nagyobb összegűek a központilag menedzselt pályázatok.

Az egyik ilyen a Végrehajtás Operatív Program Plusz (VOP Plusz), a másik pedig a Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz Plusz (HAVE Plusz).

Rovatok