Index Vakbarát Hírportál

Lehullt a lepel arról, kik a nyertesei az üzemanyagok drágulásának

2023. július 19., szerda 06:28

A megemelkedett üzemanyagárak miatt a vásárlók többsége azt tervezi, hogy hibrid vagy teljesen elektromos modellt választ következő autónak – derül ki az EY több mint 15 ezer fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felméréséből. Tízből kilencen akár felárat is fizetnének a villanymeghajtásért.

A tájékoztatásuk szerint a következő két évben járművásárlást tervezők több mint fele (55 százalék) teljesen elektromos vagy hibrid hajtású modellre váltana. A döntés fő oka a megnövekedett üzemanyagárak, ami megelőzte a környezetvédelmi szempontokat is.

Tarolnak az utcai terepjárók

A felmérés szerint az utcai terepjáró (SUV) a legnépszerűbb típus a leendő vevők körében (43 százalék) míg a megkérdezettek harmada (33 százalék) szedánt választana. Szinte az összes válaszadó (88 százalék) hajlandó lenne akár felárat is fizetni, hogy villanyautót vezethessen. A megkérdezettek többsége 11–20 százalékkal többet adna ki egy ilyen kocsiért.

Ezzel szemben az elektromos és a benzines új autók ára közötti különbség átlagosan akár 30-40 százalék is lehet. És bár a jelenlegi üzemanyagárak fellendítik az e-autók iránti keresletet, ez a drágulás sem tart majd örökké. Hiába egyre népszerűbbek tehát a villanyautók, a kereskedők nem dőlhetnek hátra

– hangsúlyozta László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének vezetője. A fogyasztók egyre nagyobb bizalmat szavaznak az elektromos autóknak, de sokan továbbra is fenntartásokkal kezelik a technológiát.

Minden harmadik válaszadót a kiépített töltőhálózat hiánya tántorítana el leginkább a vásárlástól.

László Roland hozzátette: a vásárlási szokások változásának folyamatos nyomon követése, egy megfelelő ügyfélkapcsolat-kezelésre alkalmas rendszer és az értékesítési hálózat teljesítményének elemzése együtt segíthet az autókereskedőknek abban, hogy a potenciális vevőket azokon a csatornákon és azokkal az üzenetekkel tudják megszólítani, ami valóban vásárlásra fogja ösztönözni őket.

Rovatok