Index Vakbarát Hírportál

Ne dőljön be, ez csak látszólagos kényelem külföldön!

2023. július 23., vasárnap 17:35

Külföldi utazásnál különösen érdemes odafigyelni a bankkártyás költéseinkre, például az árfolyamváltás vagy az egyéb pluszköltségek miatt. A legfontosabb védekezés külföldön is az éberség. Tapasztalatok szerint a fiatalok még óvatlanabbak lehetnek, ezért nekik fokozottabban résen kell lenniük.

A turistaközpontokban, forgalmas tengerparti üdülőhelyeken egyre gyakoribb, hogy a kereskedőknél lévő bankkártyaterminálok lehetőséget biztosítanak a forintban történő fizetésre. Ez a szolgáltatás, a dinamikus devizakonverzió (DCC) azonban csak látszólag nyújtja az otthon kényelmét, vagyis a forintban történő fizetést.

A DCC-t nyújtó szolgáltatók ugyanis saját árfolyamot adnak meg a forintra, ami az esetek döntő részében sokkal rosszabb, mint saját bankunk váltási értéke – a különbség akár 10-20 százalékos is lehet. 

A DCC-szolgáltatás során a POS-terminál vagy az ATM képernyőjén kötelező feltüntetni az átváltási árfolyamot, ám általános tapasztalat szerint javasolt az eredeti devizában és nem a forintban történő fizetést választani – mondta az Indexnek Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Érdemes emellett az utazás előtt tájékozódni a hazai és az adott ország aktuális devizaátváltási árfolyamáról, mert így könnyebben tudunk számolni a költségekkel, és szembesülhetünk például a DCC mellbevágó váltási árfolyamával.

Ahol tudunk, fizessünk kártyával

Miután már Magyarországon is a legtöbb helyen tudunk bankkártyával fizetni, számíthatunk arra, hogy a legtöbb helyen külföldön is tudjuk bankkártyánkat használni áruk vagy szolgáltatások vásárlására. 

Utazásaink során mindenhol célszerű vásárolni a bankkártyával, mert az külföldön is ingyenes.

Ha viszont pénzfelvételre kerül sor, azzal mindenképp számolnunk kell, hogy az EU-szabályozásnak köszönhetően a bankoknak külön – kedvezőbb – árfolyamot kell kínálniuk az olyan országokban történő pénzfelvételre, amelyek az Európai Gazdasági Térség tagjai. További feltétel, hogy euróban történjen a készpénzfelvétel. Ha euróban történik a készpénzfelvétel, akkor annak díja pontosan annyi, mint a hazai, idegen ATM készpénzfelvételi díja. Ez pedig nagyon komoly kedvezményeket jelent, ráadásul tényleg minden banknál működik. Az EGT-tagországok közé tartozik az összes európai uniós tagállam, továbbá Izland, Liechtenstein és Norvégia. 

Kedvezményes készpénzfelvételi díjak

Emellett több banknál mód van kedvezményes díjon történő készpénzfelvételre is a külföldi utazás alatt a fiataloknak.

Az árfolyamon is sokat lehet spórolni

Külföldön már csak azért sem mindegy, hogy milyen árfolyamon váltják át a számlán lévő pénzt, mert két konverzió is történhet. Az egyiket a kártyatársaság alkalmazza, ha a költés Európában nem euróban, azon kívül pedig nem dollárban történt, míg a másikat a kártyabirtokos bankja, amikor a már átváltott euróról vagy dollárról forintra váltja át a külföldi költést.

Az OTP Banknál felnőtteknek és a Junior számlához is igényelhető díjmentesen az Árfolyam+ kedvezményes számlacsomag-szolgáltatás. Ezzel az igénylést követő hónaptól akciós jelleggel kedvezőbb árfolyamon, devizaeladási árfolyam helyett az OTP Bank középárfolyamán váltja át a bank a devizában történő bankkártyás vásárlásokat euró, angol font, amerikai dollár és svájci frank esetében. Emellett a szolgáltatás az elektronikus devizautalásokra is igényelhető – itt valamennyi, az OTP által jegyzett devizanem esetén igénybe vehető a kedvezőbb árfolyam havi 300 000 forint összegig. A szolgáltatás havi díja 113 forint, de ezt jövő év február végéig elengedi a bank. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a kedvezmény az internetes kártyás vásárlásokra és a hitelkártyával végzett vásárlásokra nem vonatkozik.

Revolut? Jó, de figyelni kell

Aki Revolutot használ a külföldi költésekhez, az is sokat spórolhat az átváltáson, a Revolutnak ugyanis nagyon versenyképes árfolyamai vannak. Ezek ráadásul az internetes vásárlások vagy a nemzetközi pénzátutalások során is kihasználhatók. Arról nem is szólva, hogy a Revolut átutalási díjazása is kedvezőbb lehet, mint más hazai banké. Ugyanakkor figyelni itt is kell: ha a devizaváltás hétvégén történik, akkor az alapdíjon felül 1 százalékos extra díj társul az átváltás költségeihez. Emellett a Revolutot választóknak le kell mondaniuk a magyar nyelvű ügyfélszolgálatról, azaz ügyes-bajos dolgaikat csak chaten keresztül, angol nyelven intézhetik. Az esetleges korlátozásokat is nehezebb feloldani a Revolut esetében, ezért célszerű csak annyi pénzt tartani rajta, amennyi a biztonságos nyaraláshoz szükséges.

Már van hazai vetélytárs

Ezzel a szolgáltatással vette fel a versenyt az Erste, amely júliustól kínál gyors, egyszerű, azonnali áras devizaváltási lehetőséget az ügyfeleinek. Az ingyen megnyitható saját devizaszámlákra a bankközi devizapiac árain alapuló, folyamatosan változó árfolyamon lehet váltani hétköznaponként nyolctól ötig – lakossági ügyfeleknek havonta 500 ezer forintig, Erste World és Private Banking ügyfeleknek egymillió forintig. A kiemelt árfolyam automatikusan elérhető, nem kell rá előfizetni, az átváltás banki díj- és jutalékmentes. Nyaraláskor pedig az ügyfelek beállíthatják, hogy a folyószámlájukhoz tartozó kártya a devizaszámláról költsön, így a fizetés nem jár semmilyen plusz kiadással.

(Borítókép:  Ute Grabowsky / Photothek / Getty Images)

Rovatok